Volledig scherm
Danny Blind. © Pim Ras Fotografie

Alles wat Blind aanraakte, veranderde in verbrand rubber

AnalyseDanny Blind (55) is gisteren ontslagen, een dag na de wanprestatie van Oranje in Bulgarije (2-0). Verslaggevers Sjoerd Mossou en Maarten Wijffels analyseren de situatie rond Blind en de KNVB.

Quote

Het onvermijde­lij­ke ontslag van Blind is slechts een hoofdstuk in een boek vol ellende.

Door Sjoerd Mossou en Maarten Wijffels
De keuze zelf vertelde al heel veel, zo niet alles. Zondagmiddag lagen er tussen Zeist en Amsterdam twee scenario's op tafel bij de KNVB: ofwel de bond liet Danny Blind tóch tot en met morgenavond zitten, als een soort nationale Kop van Jut, klaar voor een genadeloze publieke tuchtiging in de Arena.

Ofwel Fred Grim uit De Beemster werd nog voor het duel met Italië benoemd tot interim-bondscoach van het Nederlands elftal, een coach met uitsluitend ervaring in de Jupiler League, en met alleen nog keeperstrainer Frans Hoek aan zijn zijde. Het werd het laatste. Niets ten nadele van Grim verder, maar zo diep zijn de KNVB en het Nederlands elftal dus gezonken, in een crisis die zijn weerga niet kent, ingezet sinds de zomer van 2014. Wonderlijke keuzes, nog gekkere contracten, een gemist EK, bestuurlijke chaos, wegrennende assistenten, een weggestuurde directeur en falende bondscoaches.

Het onvermijdelijke ontslag van Blind is slechts een hoofdstuk in een boek vol ellende. Een veelzeggend hoofdstuk, dat wel, over een bondscoach die haast alles wat hij aanraakte, in verbrand rubber zag veranderen.

De keuze voor de pas 17-jarige Matthijs de Ligt in Sofia zal hem voor altijd worden nagedragen, net als de ontluisterende statistieken van één van Nederlands slechtste bondscoaches aller tijden. Maar tegelijk was Blind ook gewoon de man die op het verkeerde moment, op precies de verkeerde plek was.

Constructie
Veroordeeld tot een kwaliteits-arm Oranje vol middelmaat en vergane glorie. En gevangen in een absurde constructie bovendien, die hem al op voorhand in een haast onmogelijke situatie bracht, als assistent én opvolger van Guus Hiddink. Blind had niet de statuur, niet de ervaring, niet het charisma, niet het krediet, en vooral niet de sluwheid van een topcoach om die complexe storm te weerstaan. 

Volledig scherm
Danny Blind. © AP

Even was er begrip, na een redelijke start van de WK-kwalificatiereeks, met een vernieuwd team, dat tegen Zweden en Wit-Rusland goed voor de dag kwam. De laatste maanden was er zowaar wat nuance als het om de bondscoach en zijn keuzes ging, in het besef dat het aanbod van topspelers bepaald niet overhoudt. Maar flinterdun bleek dat lijntje in Sofia, op een historische, hemeltergende voetbalavond.

Quote

Veelzeg­gend was dit weekend ook de stuurloos­heid van de KNVB.

Volledig scherm
Danny Blind in de spelersbus bij aankomst op Schiphol daags na de verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. © ANP

Veelzeggend was dit weekend ook de stuurloosheid van de KNVB, de bond die nu een opvolger moet gaan aanwijzen, maar waar de huidige leiding amper draagvlak heeft, en waar niet eens precies duidelijk is wie de baas is. De beoogde directeur Gijs de Jong is nog altijd niet benoemd, technisch directeur Hans van Breukelen is al maanden aangeschoten wild. In Sofia voerde nota bene Jean-Paul Decossaux het woord, voorheen gewoon de commerciële man, verantwoordelijk voor de sponsoring.

Een ongekend treurspel, en het ergste is, ook na het ontslag van Blind: een pasklare oplossing heeft niemand. In buurland België duurde het liefst twaalf jaar lang en vijf gemiste toernooien, van crisis naar crisis en van bondscoach naar bondscoach, totdat een nieuwe gouden generatie eindelijk verlossing bracht.

Veel wijst erop dat dat ons voorland is.

Volledig scherm
Danny Blind, assistent Fred Grim (links) en Jean-Paul Decossaux, de commercieel directeur van de KNVB een dag na de verloren WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bulgarije. © ANP
Volledig scherm
2017-03-25 21:58:34 SOFIA - Bondscoach Danny Blind tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bulgarije. ANP KOEN VAN WEEL © ANP