Volledig scherm
Bandensporen herinneren aan het boerenprotest © AD

Gemeente De Bilt gaat schade verhalen op protesterende boeren

De gemeente De Bilt gaat de schade die is veroorzaakt door het boerenprotest van vanmorgen verhalen op de boeren. Afgesproken is dat de gemeente declaraties kan indienen bij de organisatie van de protestactie.

Bij een eerste inventarisatie van de gemeente blijkt de schade mee te vallen, zegt woordvoerder Smits. ,,Het gaat om een lantaarnpaal die scheef is gaan staan bijvoorbeeld, van die orde. Ook moet her en der worden opgeruimd, we maken vanmiddag nog een inventarisatierondje om te kijken waar iets moet gebeuren.’’ Bij die schouw wordt ook gekeken of zaken zijn vernield.

Over een groot deel van de Biltse Rading is schade aangericht in de (midden)berm. Die is veroorzaakt door boeren die hun tractoren parkeerden voordat zij naar het terrein van honkbalclub HSV Centrals togen, waar de protestbijeenkomst werd gehouden.

Bij de gemeente zijn geen klachten bekend van scholieren die in de verdrukking kwamen doordat boeren bezit namen van de fietspaden langs de Biltse Rading om hun tractoren te parkeren. ,,We hebben de ventwegen en fietspaden opengelaten zodat iedereen daar door kon fietsen. Dat is vooraf ook zo gecommuniceerd.’’ 

Quote

Het gaat om een lantaarn­paal die scheef is gaan staan bijvoor­beeld, van die orde

De praktijk bleek weerbarstiger, want veel fietsers vertelden ‘not amused’ te zijn met de hinder van de tractoren. En een vrouw op een scooter ging onderuit doordat de boeren het fietspad opreden en zij moest uitwijken, zo is op Twitter te lezen.

De politie heeft rond  de protestactie in De Bilt geen noemenswaardige incidenten waargenomen. Er zijn geen arrestaties verricht of bekeuringen uitgedeeld. ,,De protestactie is rustig en zonder incidenten verlopen’’, zegt een woordvoerder van de Utrechtse politie. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht