Volledig scherm
De teruggevonden windhaan van de Notre-Dame. © Twitter Jacques Chanut

‘Ongelooflijk, windhaan Notre-Dame teruggevonden in het puin’

Franse media melden dat de windhaan die op de ingestorte toren van de Notre-Dame stond terug is gevonden. Voor het lot van de haan werd gevreesd, er werd gedacht dat het was gesmolten in de vuurzee van gisteravond. Maar niets is minder waar. Een lid van de Franse federatie van bedrijven die historische gebouwen restaureren vond het koperen ‘dier’ terug in het puin in de kerk. 

‘Ongelooflijk’. Met die kreet begint Jacques Chanut zijn tweet over de vondst. Bisschop Patrick Chauvet bevestigde de vondst van de haan vanavond ook op de Franse televisie in het programma C à Vous, en een ambtenaar van het Franse ministerie van Cultuur stelt tegen Le Parisien:  ,,De haan is gered. Ik zag de hoofdarchitect van historische monumenten naar beneden komen met de haan in zijn armen.’’

Jacques CHANUT on Twitter

Incroyable! Un de nos adhérents du @GMHistoriques a retrouvé dans les décombres le coq du haut de la flèche de #NotreDame Son intuition était la bonne! Merci à nos bâtisseurs passionnés du patrimoine pour leur engagement: Le savoir-faire français est là. #ReconstruireNotreDame

Het koperen ding is gebutst, maar waarschijnlijk wel te repareren. Volgens Chanut, zelf voorzitter van de Franse bouwfederatie, is het één van de restauratoren - die verantwoordelijk is voor het opgraven van het puin - die de blijde ontdekking heeft gedaan. Jacques Chanut, president van de Franse bouwfederatie, is een lid van de Franse federatie van bedrijven die historische gebouwen restaureren. 

Er werd aangenomen dat de windhaan bij het instorten van de torenspits gisteravond zou zijn gesmolten in het vuur. ,,Maar de toren viel in het schip, en in die val brak de haan af om daarna opzij te vallen. Uit het vuur’’, zegt de ambtenaar. 

Op de foto's die Chanut twitterde is te zien hoe een man de flinke windhaan draagt.

Lees alles over de brand in de Notre-Dame in ons dossier

Kijk hier naar beelden van de brand: