Volledig scherm
De Franse president Emmanuel Macron © REUTERS

Wereldleiders geschokt: ‘Hartbrekende taferelen’

Notre-DameIn heel de wereld is met afschuw gereageerd op de grote brand in de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron is op weg naar de Notre-Dame om de situatie in ogenschouw te nemen. Premier Edouard Philippe gaat met hem mee.

Macron meldde op Twitter dat zijn gedachten bij alle katholieken en bij alle Fransen zijn. ,,Zoals al onze landgenoten ben ik vanavond erg verdrietig om dit deel van ons te zien branden.’’ Eerder al werd bekend dat Macron vanwege de brand een geplande toespraak over de Gele Hesjes heeft afgeblazen.

Ook de aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit, gaat ter plaatse. ,,Het is een drama’’, verzucht hij.

Onbetaalbaar

Ook de Amerikaanse president Donald Trump volgt de brand. ‘Zo erg om die enorme brand te zien in de Notre-Dame-kathedraal in Parijs’, twittert Trump. Hij stelt ook voor om blusvliegtuigen in te zetten om de brand te blussen en vindt dat er snel moet worden opgetreden. ‘Must act quickly!’

De burgemeester van Londen reageert geschokt. ‘Hartbrekende taferelen van de Notre-Dame-kathedraal in lichterlaaie’, zegt Sadiq Khan op Twitter. Hij zegt ook dat ‘Londen vandaag rouwt met Parijs’ en dat de twee wereldsteden altijd in vriendschap zullen zijn verbonden.

De directeur-generaal Audrey Azoulay van UNESCO laat weten: ,,UNESCO staat naast Frankrijk om dit onbetaalbare erfgoed te beschermen en te rehabiliteren.’’ Azoulay noemt de 850 jaar oude kathedraal in de Franse hoofdstad ‘erfgoed van onschatbare waarde’. Ze stelt dat haar organisatie de ontwikkelingen rond de brandende kerk op de voet volgt.

Kijk hier naar beelden van de brand:

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.