Volledig scherm
© afp

Britten verlaten de Europese Unie

De voorstanders van een Brits vertrek uit de Europese Unie hebben het brexitreferendum gewonnen. Het 'Leave'-kamp haalde ruim 1,2 miljoen stemmen meer dan de pleitbezorgers van een langer verblijf in de EU, zegt de Britse kiesraad.

Volledig scherm

Van de Britse kiezers heeft 72 procent zijn stem uitgebracht, maakte de kiesraad bekend tijdens een officiële plechtigheid in het stadhuis van Manchester. Van hen stemde 52 procent voor een afscheid van de EU.

De uitslag is een verrassing. Volgens de meeste opiniepeilers zouden de voorstanders van het EU-lidmaatschap nipt gaan winnen.

Cameron treedt af
Premier David Cameron heeft vanmorgen zijn aftreden aangekondigd. ,,Dit land verdient vers leiderschap.'' Die nieuwe leider zal in oktober op het schild gehesen worden en zal volgens Cameron een politicus van Labour zijn. Op een partijcongres in oktober zal die premier gekozen worden.

Volledig scherm
Donald Tusk

EU-president Donald Tusk noemt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU ,,ernstig en politiek dramatisch", maar riep vrijdagochtend in Brussel op niet hysterisch te reageren. ,,We zijn voorbereid op dit negatieve scenario."

Tusk sprak van een ,,historisch moment met veel consequenties, die op geen enkele manier zijn te overzien, vooral voor het Verenigd Koninkrijk''. ,,Maar ik verzeker u dat er geen juridisch vacuüm ontstaat.''

Volledig scherm
© anp

Rutte
Premier Mark Rutte heeft vrijdagmorgen teleurgesteld gereageerd op de brexit. ,,Ik betreur het zeer.'' Rutte verklaarde echter niet in paniek te zijn nu Groot-Brittannië uit de EU wil vertrekken. ,,Het is ook een stimulans om de EU te hervormen.''

Volgens Rutte bestaat er in Nederland geen grote belangstelling om ook een referendum te houden, zoals PVV-leider Geert Wilders bepleit. ,,Nederlanders snappen dat samenwerken met andere landen in een gemeenschappelijke markt van levensbelang is voor ons land.''

,,Ons belang is de gevolgen voor Nederland zo klein mogelijk houden, dat we zorgen voor stabiliteit voor onze economie. Dat staat voorop", aldus Rutte. Welke gevolgen dat zijn, is volgens hem op dit moment moeilijk in te schatten.

Beurzen storten in
De Europese beurzen zijn vrijdag met dieprode cijfers aan de handelsdag begonnen. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zorgde voor een schokgolf op de beursvloeren. Handelaren spraken van een Zwarte Vrijdag.

De AEX-index in Amsterdam opende pas na zo'n tien minuten. De index stond 8,7 procent lager op 410,66 punten. De beurs in Londen kelderde 7,9 procent. De graadmeters in Parijs en Frankfurt kelderden respectievelijk 8,3 en 8,6 procent.

Grootste daler in de hoofdindex was ING dat 21 procent kwijtspeelde, gevolgd door ArcelorMittal met een min van 16,4 procent. Heineken toonde met 3,45 procent het kleinste verlies.

  1. Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth

    Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrach­te honing aan voor meth

    Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.