Volledig scherm
Theresa May © AFP

May: Als brexitdeal wordt weggestemd, stort het land zich in een crisis

De gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over de brexit zitten in een impasse. Dat zegt het kantoor van premier Theresa May, een dag voordat het Britse parlement opnieuw zal stemmen over de deal van May, meldde de BBC.

May sprak zondagavond nog met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, nadat een weekend van onderhandelingen geen doorbraak had opgeleverd. De gesprekken gaan maandagochtend verder met het doel wijzigingen aan te brengen aan de deal, die May eerder sloot met de Europese leiders, nog vóór de stemming van dinsdag.

Groot verlies

Volgens de BBC is de deal niet wezenlijk veranderd en ‘doemt het vooruitzicht op van opnieuw een groot verlies’ in het parlement. De regering wilde veranderingen in de zogeheten Ierse ‘backstop’, een regeling om geen harde grens te krijgen op het Ierse eiland.

Premier Theresa May probeert volgens Britse media vergeefs een meerderheid in het Lagerhuis achter haar overeenkomst met de EU over de brexit te krijgen. Ze heeft echter praktisch niet meer te bieden dan de brexitdeal die half januari door een kolossale meerderheid in het parlement is verworpen.

Het grootste probleem is nog steeds dat het land volgens de huidige brexitdeal de EU niet echt verlaat zolang er geen regeling is getroffen voor de toekomstige grens tussen EU-lid Ierland en het Britse deel van dat eiland (Noord-Ierland). Daar is een plan voor, de ‘backstop’, die de meeste parlementariërs om verschillende redenen niet accepteren. May heeft beloofd dat ze iets met Brussel gaat regelen om die bezwaren weg te nemen.

Verklaring May

Vandaag om 16.30 uur (onze tijd) wordt een verklaring van May in het Lagerhuis verwacht over de vraag of ze op de valreep nog iets heeft bereikt dat de weggehoonde brexitdeal alsnog acceptabel maakt voor een meerderheid. Het is volgens Britse media ook mogelijk dat May iemand anders naar de zitting stuurt. Dat kan brexitminister Stephen Barclay zijn of de hoogste juridische adviseur van de regering, ‘attorney-general’ Geoffrey Cox. In de avond overlegt de grootste oppositiepartij, Labour, over de strategie in de komende dagen.

Het uur U voor de brexitdeal van May is morgen. Het Lagerhuis debatteert erover vanaf 13.30 uur (onze tijd). Naar verwachting duurt dat ongeveer 6,5 uur en om 20.00 uur zou het parlement stemmen. Als haar deal wordt aangenomen, verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU 29 maart om 23.00 uur Britse tijd, dus aan het begin van 30 maart bij ons. Niets wezenlijks verandert er dan tot aan het eind van 2020. Als de brexitdeal dinsdag weer wordt weggestemd, stort het land zich volgens May in een crisis.

Cruciaal

Woensdag wordt dan om 20.00 uur (onze tijd) een cruciale stemming verwacht over de vraag of het land zonder iets te regelen uit de EU kan stappen. Aangenomen wordt dat een grote meerderheid absoluut geen no-dealbrexit wil. Het is voor de positie van Britse ministers belangrijk welke kant May zelf kiest, omdat bewindslieden die haar standpunt niet delen, het veld zouden ruimen.

Donderdag stemt het Lagerhuis naar verwachting om 18.00 uur (onze tijd) over uitstel van de brexit als de meerderheid de no-dealbrexit heeft afgewezen. May heeft eerder aangegeven dat ze geen uitstel langer dan drie maanden wil, maar de parlementsleden kunnen de tijdsduur wijzigen. Wel moeten alle andere landen van de EU instemmen met uitstel. Uitstel betekent dat het land politiek weer terug bij af is over de brexit. Het kan ook tot afstel van de brexit leiden, bijvoorbeeld als gevolg van een nieuw referendum. Labour hoopt dat de regering alsnog ten val komt en dat uitstel leidt tot nieuwe verkiezingen of op zijn minst een ‘soft-brexit’.

Exodus

Bedrijven uit de financiële sector die vanwege de brexit Groot-Brittannië ontvluchten, kiezen het vaakst voor Dublin als nieuwe vestigingsplaats. Amsterdam staat op de vijfde plaats na de Ierse hoofdstad, Luxemburg, Parijs en Frankfurt, stelt de in Londen gevestigde denktank New Financial.

Volgens New Financial kozen zo’n 250 financiële instellingen voor een nieuw hoofdkantoor in de Europese Unie om problemen door de brexit te vermijden. Daarvan gingen er honderd naar Dublin. Luxemburg trok zestig bedrijven, Parijs 41 en Frankfurt veertig. In Amsterdam vestigden zich al 32 bedrijven die Londen verlieten.

Dublin trekt veel vermogensbeheerders en durfinvesteerders, terwijl naar Frankfurt bijna alleen maar banken en zakenbanken verhuizen.

Kijk hier naar de brexit uitgelegd: wat is de backstop?:

  1. Toeschouwer gearresteerd voor maken van apengebaren naar United-speler Fred

    Toeschou­wer gearres­teerd voor maken van apengeba­ren naar Uni­ted-spe­ler Fred

    De derby tussen de twee voetbalgrootmachten uit Manchester werd gisteravond ontsierd door racisme. Tijdens de wedstrijd Manchester City-Manchester United (1-2) maakte een toeschouwer apengebaren in de richting van United-speler Fred. Ook werden er aanstekers en munten richting Fred en zijn teamgenoot Jesse Lingard gegooid. Inmiddels is de 41-jarige man gearresteerd door de politie op verdenking van racistisch gedrag.