Slecht nieuws voor May: nieuwe deal oogst weinig steun
UpdateDe kans dat de Britse premier May vanavond weer een stevig blauwtje loopt met haar laatste brexitdeal stijgt met het uur. Een groep Conservatieven in het Britse parlement die een breuk met de EU wil, gaat zeker niet voor haar brexitdeal van stemmen.
Delen per e-mail
Een van de kopstukken van de felle ‘brexiteers’, Jacob Rees-Mogg, klaagde dat er niets is veranderd en dat de Britten nog steeds niet uit de ‘backstop’ kunnen zonder instemming van Brussel. Hij en geestverwanten van de ‘European Research Group’ (ERG) hebben na analyse van Mays laatste voorstellen duidelijk gemaakt dat ze hun standpunt niet wijzigen. De ERG heeft de ‘juridisch bindende veranderingen’, waarmee May de tegenstanders van haar probeerde over te halen voor haar deal te stemmen, afgewezen.
Geen heil
Het is nog altijd dezelfde slechte deal
De brexitdeal van May werd half januari met 202 stemmen voor en maar liefst 432 tegen weggestemd. Onder de tegenstemmers waren 118 Conservatieven en alle tien de Noord-Ierse parlementariërs van de DUP. Ook de laatsten zien geen heil in Mays jongste plannen. Van Labour hoeft de premier ook niets te verwachten. ,,Dit was een slecht akkoord in december en in januari’’, stelde Labourleider Jeremy Corbyn zojuist in zijn toespraak. ,,Het is nog altijd dezelfde slechte deal.’’ Zijn partij zal vanavond dus ook tegen stemmen, zo deelde hij mee. De Britse krant The Guardian telt voorlopig veertien Conservatieve parlementsleden die in januari nog tegen het brexitakkoord van May stemden en nu hebben aangekondigd dat ze voor zullen stemmen. Dat is veel te weinig voor May om het tij te keren.
Volgens Corbyn heeft zijn partij ‘geloofwaardige’ en ‘zinnige’ alternatieven voorgelegd voor de huidige terugtrekkingsovereenkomst. ,,We willen een brexit die jobs, de economie en onze industrieën beschermt’’, zei hij. De Labourleider wil bovendien dat de Britten het laatste woord krijgen in een bevestigend referendum. Dat voor het geval het akkoord vanavond toch met de hakken over de sloot goedgekeurd zou worden.
Ook Ian Blackford, leider van de Schotse nationalistische partij SNP, noemt het akkoord “dezelfde slechte deal met minachting voor Schotland”. Een no-deal-brexit kan “catastrofaal” zijn, klinkt het, en parlementsleden moeten daarom tegen het akkoord stemmen.
Adviseur
De juridische topadviseur van de Britse regering, 'attorney general' Geoffrey Cox, had eerder vandaag al naar voren gebracht dat de nieuwe afspraken van premier May geen mogelijkheden biedt voor het land om zich eenzijdig terug te trekken uit de overeenkomst met de EU over Noord-Ierland. May stelde dat dit wel zo was, in de hoop op extra stemmen in het Lagerhuis voor haar brexitdeal.
May kwam gisteravond op het laatste moment een aanpassing van haar akkoord overeen met de Europese Commissie. Zo zou zijn afgesproken dat de Europese Unie Groot-Brittannië niet voor onbepaalde tijd kan ‘gijzelen’ in de zogenoemde backstop, de regeling die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen. Beide partijen hebben afgesproken dat ze gaan werken aan alternatieve regelingen.
Met de nieuwe garanties hoopte May dat ze haar brexitplan, dat ze in november vorig jaar presenteerde, vanavond wél door het Britse parlement kan krijgen, nadat het in januari met grote meerderheid werd weggestemd.
Maar volgens Cox biedt de nieuwe afspraak niet de mogelijkheid voor het land om zich eenzijdig terug te trekken uit de backstopafspraken. De angst van de Conservatieve brexiteers dat Groot-Brittannië permanent vast komt te zitten aan de afspraken, wordt volgens hem niet weggenomen. Wel wordt ‘het risico verkleind’ door de nieuwe deal.
Struikelblok
May heeft afspraken gemaakt met de EU over het vertrek van de Britten uit de unie, de brexit, op 29 maart. Na twee jaar onderhandelen is er een principeakkoord voor de ‘echtscheiding’. Maar een groot struikelblok voor Britse parlementariërs is de regeling dat Brits Noord-Ierland tijdelijk een aparte status zou krijgen om te voorkomen dat door de brexit een harde grens ontstaat tussen Noord-Ierland en Ierland, dat binnen de EU blijft. En de Britten zouden dan tot woede van de brexiteers voor onbepaalde tijd onderdeel blijven van de douane-unie.
Charles Walker, een van de meest ervaren Conservatieve parlementsleden, roept premier Theresa May op nieuwe verkiezingen te organiseren als ze de stemming vanavond verliest. Walker zegt tegen de BBC dat het “dan niet meer verder kan”. “We hebben een parlement nodig dat kan werken.” Er circuleren in Londen zelfs al mogelijk data voor nieuwe verkiezingen: 25 april of 2 mei.
Bekijk hier wat de backstop nou precies inhoudt:
Verder in het nieuws
-
Burgemeester verbiedt inwoners te sterven in het weekend of op feestdagen
Een Franse burgemeester heeft gisteren een decreet uitgevaardigd dat inwoners verbiedt om op het grondgebied van de gemeente te sterven tijdens het weekend of op feestdagen. Met het absurde decreet, dat voor onbepaalde duur geldt, wil ze “een absurde situatie” aankaarten. -
Man raakt erfenis van bijna drie ton bijna kwijt door één fout cijfertje
De 74-jarige Peter Teich uit het Britse Cambridge kan zichzelf wel voor zijn kop slaan. Hij vergiste zich in één nummertje van zijn bankrekening en liep zo bijna zijn erfenis van 299.000 euro mis. -
Man (23) tovert tijdens eerste afspraakje via datingsite plots dode oma tevoorschijn
Een 23-jarige man uit Kiev heeft een onuitwisbare indruk afgelaten bij zijn eerste afspraakje met een meisje. Hij liet het meisje, dat hij op een datingsite had leren kennen, zijn dode oma zien die hij in een kast had gestopt. -
Dronken wasbeer waggelt op Duitse kerstmarkt
Een dronken wasbeer heeft op de kerstmarkt in het Duitse Erfurt, ten zuidwesten van Leipzig, opzien gebaard. Veel bezoekers van de markt grepen naar hun mobieltje om de waggelende gang van het dier vast te leggen. -
Corinne (87) en Robert (85) sterven na huwelijk van 68 jaar met amper één dag verschil
Hij zei dat hij zich geen leven zonder haar kon inbeelden en kreeg gelijk. De 85-jarige Robert Johnson overleed eind november in Minnesota, amper één dag nadat zijn echtgenote Corinne (87) haar laatste adem vredig had uitgeblazen. Het koppel was bijna zeventig jaar getrouwd.
-
‘Johnson nipt winnaar televisiedebat’
De Britse premier Boris Johnson is volgens een opiniepeiling nipt de winnaar van het BBC-televisiedebat met Labour-leider Jeremy Corbyn dat vrijdagavond werd gehouden. Dat meldt Sky News. -
Toeristen verbijsterd: beroemde waterval nu nog maar zielloos straaltje water
De opwarming van de aarde legt een nieuwe wond bloot: de ooit roemruchte waterval Victoria Falls droogt op tot een zielloos straaltje water. Toeristen zijn teleurgesteld, voor de lokale ondernemers kunnen de gevolgen veel groter zijn. -
Grootste DDR-kunstroof lijkt opgelost: Nederlandse en Vlaamse doeken na 40 jaar weer terecht
Vijf schilderijen die in 1979 spoorloos verdwenen uit een Oost-Duits museum zijn vrijwel zeker weer terecht. De doeken van onder anderen Frans Hals en Jan Lievens worden momenteel onderzocht op hun echtheid. Bij twee verdachten zijn afgelopen week huiszoekingen uitgevoerd.