Volledig scherm
Burgemeester Annemiek Jetten neemt het Frans Hoogendijk kwalijk dat hij geen open kaart heeft gespeeld. © German Villafane

Burgemeester Vlaardingen over in opspraak geraakte wethouder: ‘dit is zeer serieus’

Huisvesting RoemenenDe Vlaardingse burgemeester Annemiek Jetten neemt het ‘zeer serieus’ dat wethouder Frans Hoogendijk heeft verzwegen dat hij via via een galerijflat onderverhuurt aan Roemenen.

Hoogendijk had bij zijn aanstelling als wethouder open kaart moeten spelen, stelt Jetten. Zo zijn de regels: nevenactiviteiten die het functioneren van de wethouder kunnen belemmeren, moeten gemeld worden.

Daar vallen ‘in ieder geval’ nevenactiviteiten onder waar de persoon in kwestie inkomsten uithaalt. ,,Feit is dat noch de aankomende noch de benoemde wethouder aan de gemeenteraad of de burgemeester melding heeft gemaakt van het eigendom en de professionele verhuur daarvan’’, aldus de woordvoerder van Jetten.

Het AD ontdekte dat Hoogendijk al jaren een woning onderverhuurt. Momenteel wonen daar vier Roemeense arbeidsmigranten in. Opmerkelijk, omdat Hoogendijk zich juist hard maakt voor mínder arbeidsmigranten in zijn gemeente. Hij is een van de oprichters van ONS.Vlaardingen, de partij die vorig jaar in haar verkiezingsprogramma beloofde ‘er alles aan te doen om de verdere instroom van Moelanders (arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa, red.) tegen te gaan’.

Spoeddebat

Hoogendijk heeft de kwestie donderdag aan zijn burgemeester opgebiecht, nadat deze krant hem met de feiten confronteerde. De burgemeester heeft ‘s avonds de fractievoorzitters bijeen geroepen en op de hoogte gebracht. Dinsdag volgt een spoeddebat.

Jetten benadrukt ook dat het lot van Hoogendijk in de handen van de raadsleden ligt. ,,Ik laat het aan de raad over om te oordelen over hoe nu verder.” Verder hoopt ze dat de Vlaardingse politiek, het afgelopen jaar met regelmaat negatief in het nieuws, ‘snel de weg naar boven weet te vinden’.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen