Volledig scherm
Erik van Pienbroek (ChristenUnie/SGP) is kritisch op het college. © Angelique van Woerkom

ChristenUnie/SGP wil dat zwijgen stopt: waarom was Annemiek Jetten niet goed genoeg meer?

Wáárom was Annemiek Jetten niet goed genoeg meer om burgemeester van Vlaardingen te zijn? ChristenUnie/SGP wil uiterlijk maandag tekst en uitleg van het college.

De fractie is ontstemd over het plotselinge vertrek van de burgemeester. ,,Wij hebben tot dit moment nog geen letter uitleg van het college gehad en nog geen enkele wethouder heeft zich hierover inhoudelijk uitgelaten”, stelt fractievoorzitter Erik van Pienbroek.

Daarom heeft hij zestien vragen op papier gezet waar hij uiterlijk maandag om 17 uur antwoord op wil hebben. Hij is onder meer benieuwd naar de rol van de wethouders bij het ontslag en wil ook weten welke kwaliteiten zij dan wél hebben en Jetten niet.

Kaken stijf op elkaar

Ze vertrok, zo stellen bronnen rondom het stadhuis, onder druk van de wethouders: die hadden het vertrouwen in haar opgezegd. De officiële lezing: de ‘huidige politieke situatie sluit niet aan op haar kwaliteiten’. Zowel de wethouders als Jetten houden sinds die persverklaring de kaken stijf op elkaar.

Dat stoort niet alleen politici, ook andere Vlaardingers roeren zich meer en meer. Historicus en museumdirecteur Jan Anderson schreef bijvoorbeeld een open brief aan het college en de gemeenteraad. Hij stelt dat de burgemeester is ‘weggepest’ en dat de raad het eens over haar eigen functioneren moet hebben.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen