Volledig scherm
Een traditie is gesneuveld. © Roel Dijkstra

Streep door Vlaardingse traditie: geen vreugdevuren meer tijdens jaarwisseling

Een Vlaardingse traditie is gesneuveld: het stadsbestuur wil geen vreugdevuren meer tijdens de jaarwisseling. Zij vindt het te gevaarlijk. ,,Het vuur in Scheveningen staat nog op ons netvlies.”

Met dat besluit gaat het college door op de ingezette koers. Ook afgelopen jaarwisseling was het, voor het eerst, al verboden om in Vlaardingen vreugdevuren te houden. Dat betrof echter geen definitief verbod. De beslissing die nu genomen is, is dat wél. Het college zegt ‘geen ontheffing meer te verlenen’.

Zij vindt de vuren te gevaarlijk en wijst onder meer naar het Scheveningse vliegvuur van afgelopen januari. ,,Dit gevaar is met geen maatregel weg te nemen.” De gemeente vroeg zowel de politie als de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) om advies. Eerstgenoemde zei ‘niet positief te adviseren op een ‘evenement’ waar activiteiten worden ontplooid die bij wet verboden zijn’.

Risicovol

De VRR oordeelde eveneens negatief. ,,Deze vuren zijn te allen tijde risicovol, aangezien een grote berg aan brandbare materialen, gedurende een langere tijd een enorme vuurbelasting oplevert voor alles in de omgeving. De omstanders kunnen daarbij beschonken zijn en minder oog hebben voor de gevaren van een grote brand. Ook het weer kan gevolgen hebben: het vreugdevuur in Scheveningen staat nog op ons netvlies.”

Zij merkt op dat bij de hulpdiensten tijdens de jaarwisseling ‘alle verloven worden ingetrokken'. ,,De VRR vindt het daarom niet verantwoord om in deze drukke nacht het risico bewust te verhogen.”

Fik 

De gemeente zegt de organisatoren van de vuren aan de Marathonweg en Broekweg al geïnformeerd te hebben over het besluit. Afgelopen jaarwisseling, toen het voor het eerst verboden was om vreugdevuren te hebben, stond Vlaardingen op scherp. Dat kwam door de aanloop: teleurgestelde Vlaardingers hadden aangekondigd ‘de stad in de fik te steken’.

Verder was volgens burgemeester Annemiek Jetten opgeroepen tot geweld naar medewerkers van de gemeente en haarzelf. De politie zette camera’s door de hele stad, reed tijdens oud en nieuw met ME-bussen rond en kreeg extra bevoegdheden volgens een noodverordening.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen