Volledig scherm
Burgemeester Jetten van Vlaardingen. © German Villafane

Taakstraf voor beledigen burgemeester Vlaardingen: ‘Dit gaat me nooit meer gebeuren’

Een 46-jarige Vlaardinger heeft een taakstraf van 16 uur opgelegd gekregen, omdat hij in december vorig jaar en januari van dit jaar burgemeester Annemiek Jetten van Vlaardingen op Facebook heeft beledigd. Dat heeft de Dordtse politierechter donderdag bepaald. 

Vlaardinger Taner Y. zag behoorlijk tegen de zitting op. Niet zozeer omdat hij zijn straf kreeg te horen, maar omdat hij zich geneerde. Sterker nog, even ging er door zijn hoofd om helemaal niet op te komen dagen. Via zijn Facebook-account noemde hij Jetten onder andere ‘stinkhoer’, ‘kutwijf’ en ‘kankerhoer‘, omdat de burgemeester de jaarlijkse vreugdevuren in Vlaardingen had verboden. ,,Ik wilde vandaag bijna niet komen, omdat ik me er voor schaam‘’, vertelde hij aan de rechter. ,,Heel stom dat ik dat schreef.‘’ 

Y. vertelde de Dordtse rechtbank ook dat hij eerder excuses aan Jetten had willen maken, toen hij haar in mei tegenkwam omdat een vriend van hem in het zonnetje werd gezet toen hij een man uit het water redde. ,,Maar ik durfde haar amper aan te kijken. Dit gaat me nooit meer gebeuren‘’, belooft hij. 

Grievend 

De Officier van Justitie  vindt dat Jetten door de beledigingen van Y. in ‘haar goede naam en eer‘ is aangetast. De politierechter noemt de scheldpartijen via Facebook ‘onnodig grievend‘ en vindt dat Y. met zijn Facebook-beledigingen een gebrek aan ‘respect voor gezag‘ liet zien. De Vlaardinger gaf aan de beledigingen op nieuwjaarsdag niet meer goed voor de geest te kunnen halen, maar ontkende de scheldpartijen niet. Hij gaat eveneens niet in hoger beroep tegen de uitspraak. ,,Met deze straf kan ik leven.'' De scheldkanonnades zijn inmiddels door Y. zelf verwijderd. 

Het is niet de eerste keer dat iemand een taakstraf krijgt voor het beledigen van burgemeester Jetten. Eerder dit jaar kregen een 20-jarige man uit Zoetermeer en een 37-jarige Vlaardinger eenzelfde straf te horen. Ook toen bleek het verbod op de vreugdevuren de aanleiding.  

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Waterweg en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen