Volledig scherm
© Shody Careman

‘We verdienen niet veel, maar ik ben zoveel gelukkiger’

Serie: Na de burn-outPeter Smits (52), voormalig CEO van een deurwaarderskantoor, was de balans tussen werk en privé kwijt. Hij ging echter alleen maar harder werken. Voor onze serie Na de burn-out vertelt Peter hoe hij in een burn-out terechtkwam en hoe er weer uit.

,,Naar mensen in een burn-out zou ik willen uitschreeuwen: er zit een positief einde aan”, vertelt Peter. ,,Naderhand waren de eerste tekenen van de burn-out al vijf jaar aanwezig voordat ik echt uitviel. Maar in plaats van het rustiger aan te doen, ging ik harder werken. Ik kom uit een arbeidersgezin, het carrière maken gaf me een kick. Net als het hoge inkomen, een groot huis, een mooie auto en een boot. Achteraf was het helemaal geen luxe, maar een blok aan m’n been.”

Tegenwoordig is hij samen met zijn partner eigenaar van Museumfoto, een kleine fotostudio vlakbij het Damrak waar je geportretteerd kunt worden als het Melkmeisje, Rembrandt, de prins van Oranje of een ander meesterwerk. ,,Ik ben nog steeds ondernemer. Alleen ga ik nu niet meer met stress in m’n buik naar kantoor. Voor het werk wat ik deed ben ik te veel een gevoelsmens. Als CEO had ik de verantwoordelijkheid over het personeel - binnen een aantal jaar gingen we van 24 naar 60 werknemers - voerde ik moeilijke gesprekken met klanten en achter elke debiteur zit wel een verdrietig verhaal. Al die negativiteit is niet goed voor me. Veel uren werken, weinig slaap, het brak me.”

Gesprek

Zeven maanden voor Peter uitviel besprak hij met zijn twee compagnons dat hij de woensdagen vrij nam. ,,Maar het werk werd niet overgenomen, het stapelde zich alleen maar op. Toen we weer het gesprek aangingen dachten zij dat ik wel weer volledig aan de slag kon, maar ik dacht alleen maar: ik trek dit niet meer. De dag erop heb ik m’n compagnons gemaild dat ik ziek was, niet wist hoe lang het zou gaan duren en dat ik geen vragen van kantoor kon beantwoorden. Gelukkig lieten ze me met rust.”

Naast dat hij veel ging hardlopen, sprak Peter een à twee keer in de week met een coach die hem een spiegel voorhield. ,,De balans tussen werk en privé was kwijt. Ik moest erachter komen wat me echt gelukkig maakt. En dat geluk is heel dichtbij. Nu breng ik mijn dochter elke ochtend naar school. Bij mijn twee jongens uit m’n vorige relatie lukte dit vaak niet, omdat ik dan al op kantoor zat. Ik was alleen maar bezig met werk. Tegenwoordig nog steeds veel, maar heel anders. Als ik vrij ben en mijn partner staat in de winkel en belt dat de printer raar doet, dan stap ik op mijn scooter en kom ik haar helpen. En dan gaan we ook gezellig samen lunchen. Aandacht voor elkaar is zo belangrijk. We verdienen niet veel, maar ik ben zoveel gelukkiger.”

Wetenschappelijk bewijs

Volledig scherm
© Shody Careman

Na een half jaar ziek zijn verkocht Peter zijn aandelen in het deurwaardersbedrijf en maakte ruzie met zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. ,,Wat een drama. Een burn-out is geen officiële diagnose. Ze willen wetenschappelijk bewijs dat je ziek bent. Ze zagen een geschoren man in schone kleding voor zich staan, dus ze beëindigden de verzekering, omdat ze vonden dat ik weer aan het werk kon. Ze hadden het eens tussen mijn oren moeten zien.”

Inmiddels is Peter drie jaar verder. En bang om terug te vallen is hij niet. ,,Ik ben uit de hectiek gestapt. Het klinkt misschien stom, maar ik ben iemand uit de tijd dat telefoons een draaischijf hadden. De wereld is tegenwoordig zoveel sneller en harder geworden. Ik ben blij dat ik niet meer volgens die tred leef. Vanaf het moment dat ik in de studio ben is het lachen, gieren, brullen. Het enige waar ik de kriebels van krijg is de btw-aangifte. Ik heb een hekel gekregen aan de boekhouding. Terwijl het vroeger m’n werk was hé. Maar goed, aan iedere job zitten minder leuke kanten. En nu hoef ik het maar een keer in het kwartaal een dagje te doen.”

Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op onze Werkt-pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief!

poll

Het barst van de 'onzinbanen', beweert hoogleraar David Graeber. Is jouw baan overbodig?

  • Ja, eigenlijk wel (38%)
  • Nee, echt niet! (62%)
16998 stemmen