Geert Wilders
Volledig scherm
Geert Wilders © AFP

Wilders blaast cartoonwedstrijd af

Geert Wilders heeft zijn voorgenomen cartoonwedstrijd afgeblazen. Dat meldt hij in een verklaring.

,,Ik ben mijn vrijheid al kwijt en zal die waarschijnlijk nooit meer terugkrijgen. Dat is onverkropbaar, maar ik zal mijn missie en strijd tegen de islam daar nooit om staken en voor geen dreigement buigen", aldus Wilders. Hij vervolgt: ,,Maar het gaat niet alleen om mij. Inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims die niet alleen mij maar heel Nederland als doelwit zien en meer van de dood en terreur houden dan van het leven."

Wilders besloot omwille van de veiligheid van anderen de wedstrijd af te blazen. ,,Veiligheid van mensen gaat voor alles", aldus de PVV-leider. Hij benadrukt echter dat hij zich persoonlijk niet zal laten tegenhouden door dreigementen. Volgens Wilders heeft hij zijn punt ,,over het gewelddadige en intolerante karakter van de islam" opnieuw aangetoond.

Protesten

Het plan van Wilders was om later dit jaar de winnende cartoon over Mohammed uit te kiezen. Hij riep de afgelopen weken op om dergelijke cartoons naar hem in te zenden. De actie leidde tot veel protest. Vandaag gingen in Pakistan duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de wedstrijd. 

Dinsdagochtend werd in Den Haag een 26-jarige man opgepakt die dreigde met een aanslag op Wilders. Hij had maandag een filmpje op Facebook gezet waarin hij in het Urdu, de nationale taal van Pakistan, een aanslag aankondigde op de PVV-leider of het gebouw van de Tweede Kamer vanwege de cartoonwedstrijd.

Het kabinet heeft steeds duidelijk gemaakt niets te maken te hebben met de cartoonwedstrijd. Premier Mark Rutte zei eerder er niet enthousiast over te zijn. ,,Feit is dat ik het niet zou doen, zo'n wedstrijd. Maar hij mag het doen'', zei Rutte vorige week.

De 26-jarige verdachte kondigde in een filmpje op Facebook aan dat hij Geert Wilders zou willen vermoorden: