Wilders-mars Pakistan gestaakt na afblazen wedstrijd

VideoPakistaanse demonstranten zijn gestopt met hun protesten tegen de cartoonwedstrijd van PVV-leider Geert Wilders. Zij deden dit nadat Wilders besloot de wedstrijd af te blazen

De islamistische partij TLP organiseerde een protestmars vanwege de door Wilders bedachte cartoonwedstrijd. De demonstratie begon vanmiddag bij Dina, ongeveer 90 kilometer ten zuidoosten van Islamabad. In de loop van de avond zocht de Nederlandse ambassade contact met de Pakistaanse regering, nadat de PVV-politicus besloot om de cartoonwedstrijd af te blazen. De TLP besloot vervolgens om te stoppen met de mars.

Volgens de politiebron zijn er circa zevenhonderd militairen actief rond de diplomatieke wijk waar onder andere het Nederlandse consulaat is gevestigd. Ook zouden veel agenten en paramilitaire eenheden aanwezig zijn in het gebied.

Volledig scherm
© EPA

Extra alert

Minister Stef Blok heeft met de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken over onder meer de beveiliging van de ambassade gesproken. Nederland heeft ondertussen een handelsmissie naar het Aziatische land uitgesteld. Het bezoek wordt niet veilig geacht vanwege de ontstane ophef.

De protestacties van de TLP zijn berucht, onder meer door een blokkade van het verkeer in Islamabad in november 2017, die het leven in de hoofdstad twintig dagen lang ontwrichtte. De betogers werden uiteindelijk met geweld uiteengedreven. Dat protest was gericht tegen een taalfout in een publicatie van de kieswet die oneerbiedig jegens de profeet zou zijn.

Beledigend

Het plan van Wilders was om later dit jaar de winnende cartoon over Mohammed uit te kiezen. Hij riep de afgelopen weken op om dergelijke cartoons naar hem in te zenden. Wilders besloot het plan af te blazen omwille van de veiligheid. De wedstrijd zorgde voor veel kritiek uit islamitische landen. Het afbeelden van de profeet is volgens de islam namelijk verboden en daardoor zeer beledigend voor moslims. De regering van Pakistan beloofde eerder om de wedstrijd van Wilders aan te kaarten bij de Verenigde Naties. 

Bekijk in de video hieronder hoe het precies zit met de Mohammed-cartoonwedstrijd:

Aanhangers van TLP onderweg naar Islamabad.
Volledig scherm
Aanhangers van TLP onderweg naar Islamabad. © AP
  1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
    PREMIUM
    Update

    Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

    In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.