Volledig scherm
9 februari 2019: Antoine Griezmann van Atlético Madrid heeft in Wanda Metropolitano gescoord tegen Real Madrid. De Franse vedette hoopt in hetzelfde stadion op 1 juni de finale van de Champions League te spelen. © REUTERS

Atlético Madrid wil Feyenoord achterna

Finale in eigen huisDe weg is nog lang, maar Atlético Madrid kan dit seizoen de eerste club worden die op eigen veld een Europese prijs wint sinds Feyenoord in 2002. 

De finale van de Champions League wordt op 1 juni gespeeld in Wanda Metropolitano in Madrid, sinds september 2017 de nieuwe thuishaven van Atlético Madrid. Deze Spaanse ploeg wacht vanavond in datzelfde stadion de eerste achtste finale tegen Juventus, dus direct een zware klus. Voor de ploeg van trainer Diego Simeone is het niettemin een droom: de finale winnen in eigen huis. Het zou een zeldzaamheid zijn.

De laatste club die op eigen veld een Europese finale won, is Feyenoord. Dat klopte op 8 mei 2002 in de Kuip Borussia Dortmund met 3-2 en pakte zo de UEFA Cup. Daarna speelden alleen Sporting Lissabon en Bayern Munchen nog een Europese finale in eigen stadion, maar deze ging verloren. CSKA Moskou won in 2005 de UEFA Cup-finale in Lissabon met 1-3, terwijl Chelsea in 2012 na strafschoppen won van Bayern München in de Allianz Arena. 

Volledig scherm
Paul Bosvelt toont de UEFA Cup in 2002. In de finale klopte Feyenoord in de Kuip Borussia Dortmund met 3-2. © anp

Feyenoord is derhalve nog altijd de enige ploeg die ooit de UEFA Cup dan wel de latere Europa League in eigen stadion won. Afgezien uiteraard van de periode voor 1997, waarin de finale werd afgewerkt over twee duels (uit en thuis).

In de Champions League is het nog nooit gebeurd dat een club de finale speelde op eigen terrein, dus Atlético aast op die primeur. In de voorloper van het toernooi, de Europa Cup 1, gebeurde het wel drie keer. Dan moeten we wel ver terug. In 1984 verloor AS Roma in eigen stad na strafschoppen van Liverpool. Nog langer geleden wonnen Real Madrid (1957, 2-0 tegen Fiorentina) en Internazionale (1965, 1-0 tegen Benfica) wel de belangrijkste Europese prijs in eigen stadion. Ten slotte is ook de finale van de Europa Cup 2 (het vroegere toernooi voor bekerwinnaars) een keer gewonnen door de gastheer. FC Barcelona klopte in 1982 Standard Luik in Camp Nou met 2-1.

De laatste keer dat een club een EC-finale in eigen land speelde (maar dus niet eigen stadion), was vorig jaar in de Europa League. Toen verloor het Franse Olympique Marseille in Lyon met 0-3 van… Atlético Madrid. In 2011 speelde Manchester United de finale van de Champions League eveneens in eigen land, maar ook dat was geen succes: FC Barcelona zegevierde op Wembley met 1-3.

Volledig scherm
Het verlies van Edwin van der Sar in beeld. Hij heft de handen ten hemel als Barca de 2-0 gescoord heeft. David Villa is op weg naar doelpuntenmaker Lionel Messi. © Pim Ras Fotografie