Volledig scherm
Cristiano Ronaldo. © Getty Images

Bijna alle Champions League-records zijn voor veelvraat Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo liet vanavond met zijn hattrick tegen Atlético Madrid weer eens zien dat de Champions League zijn toernooi is. De vijfvoudig winnaar (1x met Manchester United en 4x met Real Madrid) zorgde vanavond dat Juventus zich plaatste voor de kwartfinales, maar verbrak ondertussen ook weer een paar records.

Het lijstje records dat Cristiano Ronaldo op zijn naam heeft staan is indrukwekkend. Hij is de man met de meeste goals (124) en assists (44). Daarmee heeft de Portugese superster vaker gescoord dan heel Atlético Madrid (118). Als je dieper in zijn cijfers duikt blijkt dat de 34-jarige Portugees in bijna alle lijstjes als beste naar voren komt.  

De records van Cristiano Ronaldo in de Champions League: 
Meeste goals (124)
Meeste thuisgoals (69)
Meeste uitgoals (55)
Meeste goals in knock-outfase (63)
Meeste goals in de finales (4 in 5 finales)
Meeste rake penalty's (16)
Meeste rake vrije trappen (12)
Meeste kopgoals (22)
Meeste ‘braces’ - twee goals in wedstrijd (35)
Meeste ‘hattricks’ - drie goals in wedstrijd (8, gedeeld record met Messi)
Meeste ‘hattricks’ tegen dezelfde club (2 tegen Atlético, gedeeld record met Luiz Adriano, 2 tegen BATE Borisov)
Meeste topscorerstitels (7, waarvan 6 op een rij)
Meeste goals in één campagne (17 in seizoen 2013/2014)
Meeste goals tegen één tegenstander (10, tegen zijn huidige club Juventus)
Meeste wedstrijden op rij gescoord (11)
Meeste assists (44)

De volgende records moet Cristiano Ronaldo nog zien te verbreken:

Meeste wedstrijden 
Dit record staat nu nog op naam van Iker Casillas, de Spaanse doelman die tot op heden 177 wedstrijden keepte in de Champions League. Casillas plaatste zich met FC Porto ook voor de kwartfinales van de Champions League. Cristiano Ronaldo staat nu op 160 duels in de Champions League: 52 met Manchester United, 101 met Real Madrid en tot op heden zeven met Juventus. 

Meeste eindzeges
Cristiano Ronaldo werd vorig seizoen de eerste speler met vijf eindzeges in de Champions League, maar wie de oude Europa Cup I nog meetelt ziet dat Francisco Gento er nog eentje meer heeft dan Ronaldo. Gento won de Europa Cup I zes keer met Real Madrid tussen 1956 en 1966. Flink wat spelers wonnen de Europa Cup I/Champions League ook vijf keer: Allesandro Costacurta, Paolo Maldini (beiden AC Milan), Juan Alonso, Juan Santisteban, Marquitos, Rafael Lesmes, Héctor Rial, José María Zárraga en Alfredo Di Stéfano (allen Real Madrid).

Meeste goals in één wedstrijd
Lionel Messi (namens FC Barcelona tegen Bayer Leverkusen) en Luiz Adriano (namens Sjachtar Donetsk tegen BATE Borisov) kwamen ooit tot vijf goals in één wedstrijd in de Champions League. Ronaldo scoorde tot op heden nog nooit vaker dan drie keer in één wedstrijd.