Volledig scherm
Neymar wordt omsingeld door Sebastian Rudy (links) en Corentin Tolisso (rechts). © EPA

Champions League wacht krakers door 'verrassende' runners-up

De groepsfase in de Champions League is afgerond en dus wordt er vandaag om 12.00 uur geloot voor de achtste finales. In Nyon wordt bepaald welke groepswinnaars het opnemen tegen welke runners up. En die loting belooft vuurwerk.

Bayern München, Chelsea, Juventus en Real Madrid. Een lijstje waarvan je kunt denken dat een van deze clubs dit seizoen de Champions League wint. Een gedachte die zomaar zou kunnen kloppen, maar toch werden al deze clubs tweede in de groepsfase van de Champions League. Dat betekent automatisch ook dat deze clubs het opnemen tegen een van de acht groepswinnaars, waaronder Manchester United, Paris Saint-Germain, Barcelona en Manchester City. Kortom: de loting zou in de achtste finales al 'finale-waardige' affiches op kunnen leveren. 

Groepswinnaars

Manchester United, Paris Saint-Germain, AS Roma, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Besiktas en Tottenham Hotspur. Dat zijn respectievelijk de groepswinnaars van groep A tot en met groep H. Het Besiktas van Ryan Babel hield FC Porto, RB Leipzig en AS Monaco knap onder zich in groep G, terwijl Tottenham Hotspur zich met zestien punten de beste van alle groepswinnaars mag noemen. Een sensationele prestatie van de ploeg van coach Mauricio Pochettino, met ook Real Madrid, Borussia Dortmund en APOEL Nicosia in groep H.

Runners-up

De runners-up op volgorde van groep A tot en met groep H zijn FC Basel, Bayern München, Chelsea, Juventus, Sevilla, Shachtar Donetsk, FC Porto en Real Madrid. Zoals gezegd, met opvallend grote namen zoals Bayern München (tweede achter Paris Saint-Germain), Chelsea (dat AS Roma voor zich moest dulden) Juventus (tweede achter Barcelona) en Real Madrid (dat zijn meerdere moest erkennen in Tottenham Hotspur). 

De ploegen die bij elkaar in de groep zaten, kunnen elkaar nog niet loten in de achtste finales. Datzelfde geldt voor clubs uit hetzelfde land. Groepswinnaars spelen als eerst een uitduel. De heenwedstrijden worden gespeeld op dinsdag 13 en 20 februari en woensdag 14 en 21 februari. De returns zijn op dinsdag 6 en 13 en woensdag 7 en 17 februari.