Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

Real tegen PSG: een kraker of perversiteit?

PollReal Madrid tegen Paris Saint-Germain in de achtste finales van de Champions League. Zo veel sterren, zo veel klasse. Mooier wordt het niet, zegt Maarten Wijffels. Dit duel van het grootkapitaal herbergt juist alles wat het moderne voetbal lelijk maakt, betoogt Sjoerd Mossou.

Niveau nog nooit zó hoog

Volledig scherm
© Getty Images

Door Maarten Wijffels

Was het alvast maar 14 februari 2018. De dag van een finalewaardig affiche in de Champions League. Alleen komt Real - PSG nu al direct in de eerste knockoutronde na de winterstop voorbij.

Er wordt een hoop geklaagd en gezeurd dat het voetbal zijn ziel verliest en zijn charme, nu steeds minder clubs kans maken op het winnen van de Heilige Graal. Maar er is natuurlijk ook een andere kant. Juist omdat het toptalent steeds meer gebundeld wordt op een paar plekken in Europa, lag het niveau nog nooit zo hoog als de échte top tegen elkaar speelt.

Vroeger was die versnippering van kwaliteit - die we zo romantisch vinden - ook een nadeel. Neem de jaren 80, toen de beste voetballer van de wereld 'slechts' bij Napoli speelde. Diego Maradona werd in 1987 met zijn ploeg in de eerste ronde van het Europa Cup 1-toernooi gekoppeld aan Real Madrid. Het werd 2-0 en 1-1 in het voordeel van Real en echt spannend werd het nooit. Want Maradona had in Napels domweg te weinig topspelers naast zich.