Volledig scherm
Gareth Bale flitst voorbij Sami Khedira en Alvaro Arbeloa. © PICS UNITED

Van der Vaart baalt nog altijd van uitschakeling in 2011: 'Dit team heeft meer kans'

Real Madrid krijgt vanavond bezoek van Tottenham Hotspur. In 2011 stonden deze clubs tegenover elkaar in de kwartfinale van de Champions League. Rafael van der Vaart baalt nog altijd van deze wedstrijden, liet hij weten aan de Daily Mail

'Rafa' van der Vaart is nog altijd populair bij de supporters van Tottenham Hotspur, waar hij twee mooie jaren kende. De 34-jarige Heemskerker haalde in aanloop naar Real Madrid - Tottenham Hotspur zijn herinneringen aan zijn Londense jaren naar boven. ,,We hadden dat seizoen echt iets moois kunnen bereiken in de Champions League, maar het zat ons niet mee," zegt hij. Van der Vaart doelt daarmee vooral op de rode kaart voor Peter Crouch in de heenwedstrijd in Madrid op 5 april 2011. Crouch kreeg al na 15 minuten zijn tweede gele kaart, waardoor Spurs met tien man verder moest. Het werd uiteindelijk 4-0 voor De Koninklijke. Een week later won Real Madrid ook de return op White Hart Lane met 0-1. 

Volledig scherm
Rafael van der Vaart juicht na zijn goal tegen Internazionale. © AFP

Van der Vaart was bij Tottenham Hotspur als schaduwspits een belangrijk onderdeel van een team met medespelers als Luka Modric en Gareth Bale, die later allebei naar Real Madrid vertrokken. ,,We hadden destijds vijf of zes topspelers voor wie je echt naar het stadion ging. Met Harry Redknapp hadden we een trainer die het niet te moeilijk maakte en ons veel vertrouwen gaf." Tottenham Hotspur won dat seizoen in de Champions League van FC Twente, Werder Bremen, Internazionale en AC Milan, maar in de kwartfinale bleek Real Madrid dus te sterk. ,,Nu heeft Tottenham Hotspur een team met allemaal topspelers. Met dat vertrouwen moeten ze vanavond en over twee weken op Wembley ook het veld op stappen tegen Real Madrid."

Van der Vaart hoopt dat Harry Kane voorlopig bij Tottenham Hotspur blijft. De 24-jarige spits wordt in de Spaanse media steeds sterker gelinkt aan een overstap richting Real Madrid. ,,Hij zit bij een club met heel veel ambities. Tottenham krijgt een nieuw stadion en wil de komende jaren serieus gaan meedoen om het kampioenschap in de Premier League en ook in de Champions League een rol van betekenis gaan spelen. Ik hoop dat hij bij Tottenham Hotspur blijft, maar het valt voor een voetballer niet mee om 'nee' te zeggen tegen Real Madrid. Dat blijft de grootste club van allemaal, dat heb ik zelf ook ervaren."

Van der Vaart werd in zijn eerste seizoen bij Tottenham Hotspur direct clubtopscorer, met 15 goals in 36 wedstrijden. In zijn tweede seizoen scoorde hij 13 keer in 39 duels. Twee jaar na zijn transfer van Real Madrid naar Tottenham Hotspur vertrok hij weer naar HSV. Kane werd de afgelopen twee seizoenen topscorer van de Premier League, met respectievelijk 25 en 29 treffers. Dit seizoen scoorde Kane in alle competities al elf keer in tien wedstrijden. 

Volledig scherm
Rafael van der Vaart haalt in de achtste finale uit tegen AC Milan. © AFP