Volledig scherm
PREMIUM
Pep Guardiola zit er kort op bij Manchester City. Giovanni van Bronckhorst (l) kijkt toe. © Photo News

Waarom de eerste vijftien passes bij Guardiola altijd goed moeten zijn

Een trend op het hoogste niveau is dat het aantal passes per wedstrijd al jaren toeneemt. Steeds meer passes gaan over korte afstand. Pep Guardiola noemt van al deze passes, de eerste vijftien cruciaal, maar waarom? Onze voetbalexpert Maarten Wijffels signaleert in Kijk op voetbal de laatste trends, ontwikkelingen en andere opmerkelijke zaken op de velden van wereldsport nummer 1.

Quote

Steeds meer passes gaan over korte afstand. Het zegt alles over de intensi­teit die in topvoetbal nog steeds toeneemt

Door Maarten Wijffels

Het was natuurlijk onhandig, die veel besproken quote van Jan de Jong afgelopen zondag op tv. ‘Feyenoord geeft de meeste passes in de eredivisie.’ Ook al staan ze vijfde, daar kunnen trainers en spelers toch iets mee. Daar kwam het volgens de directeur op neer.

Maar het was vooral jammer dat De Jong niet meer context bij zijn woorden gaf. Want het komt natuurlijk ergens uit voort dat je zoiets zegt, en dat is het Champions League-avontuur van Feyenoord. Ik moest terugdenken aan een jaar geleden. Toen hoorde je ook bij PSV mensen praten over passes na hun seizoen in de Champions League. PSV speelde twee keer tegen Bayern München, de indrukwekkende passing­machine die nog was gebouwd door oud-trainer Pep Guardiola. Juist ja, de coach die nu met Manchester City Feyenoord trof.

Een trend in de CL is dat het aantal passes per wedstrijd al jaren toeneemt. Dit is zelfs een historisch seizoen op dat allerhoogste clubniveau. Voor het eerst is de grens van 1000 per duel gepasseerd, tegenover 800 tien jaar geleden. Steeds meer passes gaan over korte afstand. Het zegt alles over de intensiteit die in topvoetbal nog steeds toeneemt. En PSV en Feyenoord moesten in dat ritme mee.

In het boek Herr Pep legt Guardiola ook nog iets specifieks uit over dat passen. Hij ramde bij zijn teams vooral het belang van ‘de eerste 15 passes’ erin. Want voor een elftal dat vanuit balbezit wil domineren, zijn die cruciaal. ,,Als er niet eerst vijftien passes op volle snelheid en met een concreet doel zijn geweest, is het onmogelijk om goed te schakelen tussen aanval en verdediging. Onmogelijk,’’ aldus ‘Pep’.