Volledig scherm
ADO-eigenaar Wang Hui. © ProShots

Den Haag vraagt zich af: wat wil Wang?

Wethouder Tom de Bruijn (D66) merkte het opnieuw in de lange aandeelhoudersvergadering dinsdag: clubeigenaar Wang Hui 'heeft geen visie' waar het met ADO Den Haag naartoe moet.

Quote

We zijn terechtgekomen in de klauwen van een gevaarlijke Chinese draak

Richard de Mos

Dat zei de wethouder woensdagavond in een spoeddebat over de problemen bij de club. De vertrouwenscrisis tussen de lokale ADO-leiding en clubeigenaar Wang Hui is compleet nu ook de gemeente Den Haag een gang naar de rechter overweegt over vier benoemingen van Wang bij ADO Den Haag. 

'Terugkopen'
Fracties vrezen voor sportieve tegenslagen door de financiële problemen bij de club. Voor oppositiepartij Groep de Mos is het bespreekbaar dat de gemeente de club terugkoopt: ,,We zijn terechtgekomen in de klauwen van een gevaarlijke Chinese draak'', zei fractieleider Richard de Mos.

Quote

De club moet wel de lessen trekken van vorig jaar, toen Wang ook al niet betaalde

Elias van Hees
Volledig scherm
© anp

Exitscenario's
Veel partijen wilden vooral uitleg van De Bruijn over Wang, de vergadering van dinsdag, en over de toekomst: hoe staat het met de salarissen van de spelers? Zitten Jansma en Toet nu wel of niet in de rvc? En wordt er gewerkt aan een 'exitscenario' om van de Chinese eigenaar af te komen? De Bruijn ging niet in op vragen over een 'plan b'. Eerst moet de club zijn geld zien te krijgen via de juridische weg. Als dat niet gebeurt, dreigt begin volgend jaar een acuut financieel probleem.  Of de spelerssalarissen dan  op de tocht komen, kon de wethouder nog niet zeggen.

Jansma
Wel lichtte De Bruijn de discussies met Wang toe: zo vindt de Chinees dat toezichthouders Jansma en Toet geen onderdeel uitmaken van de rvc, ,,maar naar ons oordeel zijn ze wèl commissaris.'' En de risico's dat voetbalbond KNVB ADO Den Haag bestraft voor het te laat insturen van de jaarstukken kwamen ook niet aan bij Wang en consorten: de aandeelhoudersvergadering was soms een 'dialoog tussen doven', zei De Bruijn. 

Vertrouwelijk
De wethouder gaat de politiek nog in vertrouwelijkheid bijpraten over de precieze financiële problemen. Op dat punt klonk wel kritiek op de lokale clubleiding: hoe kan ADO Den Haag spelers kopen terwijl het geld er niet is? ,,De club moet wel de lessen trekken van vorig jaar, toen Wang ook al niet betaalde'', zei PVV'er Elias van Hees.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag