Volledig scherm
Sinds de overname van ADO Den Haag door Wang Hui in 2015 is er gedonder bij de club. © Angelo Blankespoor

Gemeente en ADO ruziën over begroting en bestuur: 'We zitten in een patstelling'

De Haagse wethouder Tom de Bruijn (D66) hekelt de opstelling van de clubleiding van ADO Den Haag: ,,De begroting is niet realistisch. We zitten in een patstelling.'' De club ontkent al te rooskleurige financiële plaatjes. 

Voormalig topdiplomaat De Bruijn is opmerkelijk openhartig over de zoveelste aflevering van de ADO-soap vandaag: ,,We zijn toe aan de zesde conceptbegroting maar deze is nog steeds niet realistisch, zowel bij de uitgaven- als aan de inkomstenkant.'' Details wil hij niet noemen. 

Maar de handtekening van de gemeente, als houder van het gouden aandeel, is voor ADO noodzakelijk. Anders kan de club niks aanleveren bij de KNVB. De deadline voor alle begrotingen verstrijkt morgen. De Bruijn: ,,Als we tekenen, worden we medeverantwoordelijk voor een begroting die onvoldoende solide is.''

Volgens De Bruijn hebben de twee tijdelijke bestuurders Knüppe en Van der Have toezichthouders Deetman en Jol op beslissende momenten gepasseerd: ,,Wij vinden dat zij in het belang van Wang handelen en niet in het belang van de club.'' Voorbeeld: terwijl het ADO-bestuur een belangrijk bedrijfsplan met Wang opstelde, werden Deetman en Jol totaal niet geïnformeerd, stelt De Bruijn: ,,Maar die toezichthoudende rol kun je niet uitvoeren als je geen informatie krijgt.''

Volledig scherm
Trainer Fons Groenendijk: ,,Geen paniekvoetbal nu.'' © pro shots

ADO: ons plan is degelijk
Opvallend: ADO-directeur Mattijs Manders claimt juist dat de club een 'degelijke begroting' en een 'concreet beleidsplan' heeft voor komend seizoen. ,,Daarin kunnen we door de constructieve en intensieve betrokkenheid van Wang weer aan alle verplichtingen voldoen'', stelt de ADO-directeur in een statement op de website. Manders betreurt de exit van commissarissen Deetman en Jol. Trainer Fons Groenendijk en manager voetbalzaken Jeffrey van As houden hoop dat het goedkomt: ,,Ik weiger mee te doen aan paniekvoetbal'', zegt Groenendijk. 

  1. Bewoners centraal in deel 2 van docu 'Binckhorst'

    Bewoners centraal in deel 2 van docu 'Binckhorst'

    In de hele Haagse regio is waarschijnlijk nergens een wijk te vinden die in een paar jaar tijd zo'n grote metamorfose zal ondergaan als de Binckhorst. Nu nog grotendeels een enorm bedrijventerrein, straks een wijk waar werken en wonen gelijkwaardig aan elkaar zijn. Het bracht theatervrouw Wilma Marijnissen en filmmaker Marsel Loermans op het idee van een documentaireserie over de Binckhorst, waarvan het eerste deel alweer drie jaar geleden verscheen en onder meer door TV West werd uitgezonden.

In samenwerking met indebuurt Den Haag