Volledig scherm
© ANP XTRA

United Vansen slaat terug: verkeerd beleid ADO

UpdateNiet grootaandeelhouder United Vansen (UVS), maar het management van de club is schuldig aan de financiële problemen bij ADO Den Haag.

Quote

We zullen natuurlijk nooit toestaan dat een prachtige club als ADO Den Haag failliet gaat.

United Vansen

Het bedrijf van Wang Hui sloeg vanavond terug in een persverklaring waarin werd geprobeerd 'een deel van de zorgen weg te nemen' bij de verontruste Hagenaars. ,,We zullen natuurlijk nooit toestaan dat een prachtige club als ADO Den Haag failliet gaat.''

UVS stelt dat ADO een financieel gezonde organisatie moest zijn toen het in de zomer van 2014 onderhandelde met Mark van der Kallen over de overname van zijn aandelen.

,,In de twee jaar die sindsdien zijn verstreken is de financiële situatie van ADO Den Haag helaas ernstig verslechterd. Het in 2014-2015 gemaakte verlies is door ons helemaal aangevuld. In tegenstelling tot wat ons werd voorgehouden is de financiële situatie in 2015-2016 verslechterd in plaats van verbeterd. En voor dit seizoen zijn er opnieuw aanzienlijke verliezen voorzien. Deze verliezen zijn niet veroorzaakt door United Vansen, maar door verkeerd beleid van het management.''

UVS wil daar niet steeds voor opdraaien. ,,Van ons - als grootaandeelhouder - wordt nu verwacht dat we alle verliezen opnieuw afdekken, terwijl voor ons een betere controle op de leiding van ADO voortdurend onmogelijk wordt gemaakt. Dit is wat ons betreft onacceptabel.''

UVS blijft bereid om ADO financieel te ondersteunen. ,,Maar dan wel in een situatie waarin wij, zowel op directieniveau als ook bij de raad van commissarissen, stevig vertegenwoordigd zijn.''

De complete verklaring van United Vansen

Volledig scherm
© anp

Met grote spijt hebben we vandaag vernomen dat er onder de bevolking van Den Haag en onder de medewerkers en fans van ADO Den Haag grote onrust is ontstaan over de financiële toekomst van ADO Den Haag. Met dit persbericht hopen we een deel van die zorgen weg te nemen. We zullen natuurlijk nooit toestaan dat een prachtige club als ADO Den Haag failliet gaat.

Ook willen we graag wat achtergronden geven bij de huidige situatie. Toen in de zomer van 2014 werd onderhandeld over het aandelenpakket van de heer Van der Kallen, hadden we een duidelijke voorwaarde. ADO Den Haag moest een financieel gezonde organisatie zijn. Wij verlangden drie seizoenen op rij met een positief eindsaldo. Toen in november 2014 bleek dat ook in het seizoen 2013/2014 opnieuw winst was gemaakt, werd korte tijd later de overname afgerond. Bij de overname hebben we toegezegd de financiële situatie van ADO te verbeteren. Uitgangspunt was nog steeds een organisatie die uit zichzelf zwarte cijfers schrijft. Een extra investering vanuit China zou worden gebruikt voor: 1. Versterkingen binnen de selectie 2. Een verbetering van de jeugdopleiding 3. Verbetering van de jeugdaccommodatie Als tegenprestatie zou ADO Den Haag meehelpen met de ontwikkeling en verbetering van verschillende Chinese jeugdopleidingen.

Gezamenlijk zouden we kijken of - door middel van het aantrekken van sponsoren uit China - de financiële middelen van ADO nog meer verbeterd zouden kunnen worden. In de twee jaar die sindsdien zijn verstreken is de financiële situatie van ADO Den Haag helaas ernstig verslechterd. Het in 2014/2015 gemaakte verlies is door ons helemaal aangevuld. In tegenstelling tot wat ons werd voorgehouden is de financiële situatie in 2015/2016 verslechterd in plaats van verbeterd. En voor dit seizoen zijn er opnieuw aanzienlijke verliezen voorzien. 

Deze verliezen zijn niet veroorzaakt door United Vansen maar door verkeerd beleid van het management. Naast onnodig grote uitgaven worden de verliezen vooral veroorzaakt door een forse terugval van de (commerciële) inkomsten. Zelfs een aantal door ons voorgedragen projecten met Chinese bedrijven die ADO Den Haag veel geld hadden kunnen opleveren, zijn niet geëffectueerd. Van ons - als grootaandeelhouder - wordt nu verwacht dat we alle verliezen opnieuw afdekken, terwijl voor ons een betere controle op de leiding van ADO Den Haag voortdurend onmogelijk wordt gemaakt. Dit is wat ons betreft onacceptabel. We denken trouwensdat deze gang van zaken ook voor iedere Nederlandse eigenaar net zo onacceptabel zou zijn. We willen alle fans van ADO Den Haag laten weten dat we opnieuw bereid zijn de club financieel te ondersteunen. Maar dan wel in een situatie waarin wij, zowel op directie niveau als ook bij de Raad van Commissarissen, stevig vertegenwoordigd zijn. Tot dat moment zullen we vanuit China ADO Den Haag natuurlijk volop blijven steunen.

Terry Wang
International Business Director

  1. PSV hoopt op eenvoudig avondje in Putten

    PSV hoopt op eenvoudig avondje in Putten

    Ondanks dat PSV de topper tegen Feyenoord won, blijft de druk onverminderd hoog in Eindhoven. Cocu en zijn manschappen nemen het treffen met SDC Putten in de beker buitengewoon serieus, want PSV wil dit seizoen - in afwezigheid van Europees voetbal - graag de tiende KNVB-beker aan de prijzenkast toevoegen. In aanloop naar het duel met de amateurs uit Putten trainde de PSV-selectie dan ook achter gesloten deuren om de buitenwacht niet wijzer te maken over de beoogde vervangers van de geschorste Hirving Lozano en de geblesseerde Luuk de Jong. Amateurclub Putten staat na twee nederlagen en één zege momenteel op de dertiende plek in de hoofdklasse. Voordat Putten de eerste ronde van het bekertoernooi bereikte, moest de zaterdaghoofdklasser eerst twee voorrondes overleven. In de eerste schifting werd er met 1-0 van JCV Cuijk gewonnen en in de tweede voorronde werd Odin '59 met 3-1 geklopt. De bekendste speler bij Putten is voormalig RKC- en Go Ahead Eagles-speler Sander Duits, die in 2012 PSV versloeg met RKC. Duits maakte toen de openingstreffer. PSV speelde nog niet eerder tegen Putten. Er wordt om 20:45 uur afgetrapt.