Volledig scherm
Het Amersfoorts Mannenkoor, met op de voorgrond (vlnr) dirigent Paul Michèl Tijssen, lid Sieger Homan en voorzitter John van Halderen, zingt niet alleen Mozart, maar ook Abba. © Cees Wouda

Amersfoorts Mannenkoor is lichtgetint grijs

Club van het jaarNederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Samen vormen ze het grootste sociale netwerk, dat van groot belang is voor ons land. Maar welke club springt er bovenuit? Welke vereniging verdient de titel Club van het Jaar 2019?

Volledig scherm

Titel zou de kers op de taart zijn in succesjaar

Het winnen van de Club van het Jaar-titel zou de kers op de taart zijn van een succesvol jaar voor het mannenkoor.

Het AMK kreeg het voor elkaar op te treden voor het tv-programma 5 Uur Live op RTL 4, waar zo’n 180.000 mensen naar keken.

De uitzending was een voorbode van hun optreden tijdens Koningsdag in Amersfoort een paar dagen later. Het AMK zong samen met nog twee koren het refrein van het liedje Mooi, dat door zanger Wudstik live werd gezongen.

Viel het liedje in de smaak bij de koning? ,,Ja? Ik denk het wel’’, zegt Van Halderen. ,,Op zijn gezicht was een smile te zien. En Prinses Laurentien zong het refrein mee, zag ik.’’

Het optreden op Koningsdag duurde maar anderhalve minuut, maar het koor was wel even te zien op de landelijke televisie en later zelfs internationaal: de Britse omroep BBC maakte een tv-verslag over dit merkwaardige Hollandse feestje.

Mocht de club winnen, hoe willen ze de prijs, een masterclass naar keuze, dan invullen? ,,Dan huren we een zangpedagoog in’’, zegt Van Halderen. ,,Die let niet alleen op de stem, maar op van alles, zoals de lichaamshouding.’’

Decennialang bestond het repertoire uit zwaar klassiek. Grieg, Mozart. Maar tegenwoordig staat ook Abba op de speellijst van het Amersfoorts Mannenkoor (AMK). Daarmee breekt het koor een trend die meer dan een eeuw standhield.

Een mannenkoor, dat moet haast wel een grijs gezelschap zijn? Ja, maar ook nee. Als we de definitie van het woord ‘jongeren’ van AMK-voorzitter John van Halderen (71) aanhouden, zijn dat veertigplussers. Die weet de club nog wel binnen te halen. ,,Na een optreden bij de Dag van de Amateurkunst bijvoorbeeld’’, zegt hij, ,,kregen we er leden bij van eind veertig, begin vijftig.’’ En de ‘jongere jongeren’ dan, mensen van onder de veertig? ,,Die zijn te druk met werk en jonge kinderen en dergelijke.’’

Wellicht voelen deze ‘jongeren’ zich meer aangetrokken tot het koor door het groeiende aandeel aan moderne muziekstukken in het repertoire van het koor. Inmiddels bestaat helft van de muziekselectie uit moderne muziek. De andere helft valt onder de noemer ‘zwaar klassiek’.

Meer dan honderd jaar, sinds de oprichting van de club door een aantal muzikale NS-medewerkers in 1907, was het AMK een uitsluitend klassiek koor. Bijzonder is ook het aantal talen waarin het AMK zingt: Bulgaars, Fins, Russisch, Latijn. In totaal zingen de mannen in dertien talen, en is er een veertiende op komst: Japans. ,,Ik ben in contact met een Japans koor’’, zegt Van Halderen. ,,Die stuurt ons Japanse nummers met vertaling.’’

Verder is het aantal vrijwilligers in de club opmerkelijk. Van de 56 leden doen er 28 – zo ongeveer de helft – met regelmaat vrijwilligerswerk voor de club: het regelen van reisjes naar het buitenland om daar met lokale koren te zingen, het werven van fondsen en het op touw zetten van optredens met andere koren samen. En dat in een tijd waar veel clubs wanhopig zoeken naar vrijwilligers. 

Wordt jouw vereniging Club van het Jaar 2019?

Ook dit jaar maakt iedere sport- of cultuurvereniging in Nederland kans op de titel Club van het Jaar. In deze verkiezing, georganiseerd door AD Amersfoortse Courant en partners, krijgen clubs een podium waarmee zij kunnen uitdragen hoe gaaf, bijzonder of uniek ze zijn.

Winnaars van de Club van het Jaar-verkiezing ontvangen naast de nationale titel Club van het Jaar 2019 en bijbehorende media-aandacht een masterclass van een professional en een professionele promotiefilm van hun club. Er zijn al ruim 800 genomineerde clubs. Kijk snel of die van jou erbij staat.

De inschrijving is inmiddels gesloten. Wel kun je nog tot 7 juni stemmen. De clubs met de meeste stemmen in de provincie worden gekroond tot provinciewinnaar. Een vakjury kiest uit de twaalf provinciewinnaars welke sport- en cultuurclub zich in 2019 Club van het Jaar’ mag noemen. Op 28 juni worden de winnaars bekendgemaakt.

Stem op jouw favoriete club via: ad.clubvanhetjaar.nl

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort