Volledig scherm
Voorzitter Jochem de Vries en Eliseline Burgering met zoons Syl en Noud. © Saskia Berdenis van Berlekom

Barneveldse skeelervereniging: ‘Een eigen baan is onze droom’

Club van het jaarNederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Samen vormen ze het grootste sociale netwerk, dat van groot belang is voor ons land. Maar welke club springt er bovenuit? Welke vereniging verdient de titel Club van het Jaar 2019?

Nu skeeleren ze nog voor de Intratuin, maar eigenlijk willen ze een eigen skeelerbaan. IJs- en skeelerclub 't Grieze Veen is daar druk voor aan het lobbyen. ,,En dus is álle aandacht meegenomen", zegt voorzitter Jochem de Vries (38), die uitermate opgetogen is dat deze krant interesse toont in zijn club. Uitgeroepen worden tot Club van het Jaar zou de IJs- en skeelerclub bijzonder goed uitkomen. Want dan winnen ze naast deze titel ook een professioneel promofilmpje en krijgen ze landelijke media-aandacht. Daar zal de gemeenteraad van Barneveld van opkijken. Die zullen namelijk moeten bepalen of de droom van 't Grieze Veen: Een eigen skeelerbaan, ooit werkelijkheid zal worden.

Skeeleraars trainden gisteravond, net als elke maandag, op de parkeerplaats voor de Intratuin in Barneveld. De betonnen ondergrond is geschikt voor het skeeleren, maar het formaat van het terrein niet. ,,Zo'n 100 vierkante meter", zegt De Vries. ,,Te klein om goed te kunnen trainen voor wedstrijden. Daarvoor heb je een baan van asfalt nodig, in een ovale vorm en met een omtrek van 400 meter. Je moet bij het skeelerwedstrijden een bepaald aantal stappen nemen, en goed door de bocht kunnen skeeleren."

De Vries pleit al maanden bij de lokale politiek voor een eigen skatebaan, die eventueel gedeeld kan worden met scholen en een (nog op te richten) atletiekclub. Barneveld heeft toegezegd onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Zo'n baan heeft een aardig prijskaartje. Die skeelerbaan aan de Rubenslaan in Amersfoort heeft zo'n 400.000 euro gekost.

Gereformeerden

Wat 't Grieze Veen bijzonder maakt? ,,We zijn een kleine club (120 leden, red.) die enorm groeit", zegt De Vries. ,,En dat zonder accommodatie, zonder uithangbord." Mond-tot-mondreclame is voldoende.

Bovendien is de skeelervereniging uitermate geschikt voor de vele streng gereformeerde inwoners van Barneveld. De Vries: ,,Die hebben, om de één of andere reden, moeite met het wedstrijdelement van sport. Bij ons mág je meedoen aan wedstrijden. En dat sluit weer aan bij de wens van de gemeente om meer gereformeerden aan het sporten te krijgen."

De voorzitter typeert de sfeer als 'gemoedelijk.' En dat wordt volmondig beaamd door Elseline Burgering (36), wiens zoons Noud (10) en Syl (8) Burgering sinds kort op 't Grieze Veen zitten. ,,Hier worden mijn zoons niet afgeblaft", zegt zij. ,,Zoals bij de voetbalclub waar ze eerder op zaten. Wat die trainers soms allemaal in hun mond namen... Er werd soms zelfs gescholden. Mijn zoon zat toen in groep drie!"

,,Wie bij voetbal niet zo goed was, hoorde er niet bij", vervolgt Burgering. ,, Bij 't Grieze Veen is er een sfeer van: je hoort erbij, ook al kan je het nog niet goed. Je mag gezien worden. Dat maakt het sporten weer leuk.”

Ook dit jaar maakt iedere sport- of cultuurvereniging in Nederland kans op de titel Club van het Jaar. In deze verkiezing, georganiseerd door AD Amersfoortse Courant en partners, krijgen clubs een podium waarmee zij kunnen uitdragen hoe gaaf, bijzonder of uniek ze zijn.

Winnaars van de Club van het Jaar-verkiezing ontvangen naast de nationale titel Club van het Jaar 2019 en bijbehorende media-aandacht een masterclass van een professional en een professionele promotiefilm van hun club. Er zijn al ruim 800 genomineerde clubs. Kijk snel of die van jou erbij staat.

Je club inschrijven kan nog tot 13 mei. Vanaf 6 mei tot 7 juni kun je stemmen. De clubs met de meeste stemmen in de provincie worden gekroond tot provinciewinnaar. Een vakjury kiest uit de twaalf provinciewinnaars welke sport- en cultuurclub zich in 2019 Club van het Jaar’ mag noemen. Op 28 juni worden de winnaars bekendgemaakt.

Stem op jouw favoriete club via: ad.clubvanhetjaar.nl

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort