Volledig scherm
Fred van der Flier en Marjan Schaapman. © Rodney Kersten

Hockeyclub MHC Leusden: ‘We bieden een warme deken’

club van het jaarNederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Samen vormen ze het grootste sociale netwerk, dat van groot belang is voor ons land. Maar welke club springt er bovenuit? Welke vereniging verdient de titel Club van het Jaar 2019?

Spelplezier, betrokkenheid, persoonlijke ontwikkeling en veiligheid zijn de kernwaarden waar hockeyclub MHC Leusden voor staat. „Wij zijn al 45 jaar een echte familievereniging”, steekt Marjan Schaapman van wal. 

Zij is secretaris van de Leusdense hockeyvereniging die inmiddels gegroeid is naar 1200 actieve leden. „De kernwaarden, die we destijds met alle leden hebben geformuleerd, passen naar ons idee naadloos bij de hockeyclub Leusden. Die moet zich net als alle verenigingen die teamsport aanbieden, in een steeds individualistischer wereld manifesteren. Natuurlijk hoort gezelligheid bij een familievereniging. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor onze hockeyers met een beperking. Ook zij zijn een belangrijk onderdeel binnen onze club. We hebben het idee dat we op dit vlak niets te wensen overlaten. Leden ervaren de clubsfeer als een warme deken. Een thuisgevoel. Dat begint al op de donderdagavond. Dan trainen de meeste senioren en trimmers. Het clubhuis is na de training altijd behoorlijk gevuld. Dat geldt ook voor de vrijdagavond. Een groot deel van de jeugd traint dan. Iedereen kan die avond zich inschrijven voor een warme maaltijd die door onder meer ons erelid en horecamanager Fred van der Flier wordt verzorgd. Daarnaast zijn er vele feestelijke happenings, zoals een thé dansant die vier keer per jaar na de wedstrijden op de zondag wordt uitgerold.”

Veiligheid

Terwijl op deze doordeweekse dag een kopje thee wordt geserveerd in het knusse spelershome, roert Schaapman tegelijk de waarde veiligheid aan. „Op een hockeyvereniging moet je meer bieden dan fysieke veiligheid. Ook sociale veiligheid proberen we tot in elke vezel te waarborgen. Alle actieve hockeyers van jong tot oud moeten zich op de eerste plaats veilig voelen in het team. De lijncoördinatoren zien daar op toe. Deze leden behoren tot de 350 vrijwilligers die, verdeeld zijn over zo’n 25 commissies, hun handen uit de mouwen willen steken. Allen zijn betrokken bij het reilen en zeilen van de vereniging.”

,,Wij zijn enorm dankbaar voor al de hulp en hebben onze vrijwilligers dit jaar met een champagneontbijt bedankt. Daarbij is ook een door de leden uitgekozen ‘uitblinker’ benoemd: Els van Midden, onze keepersmanager. Bovendien tonen we ook ons maatschappelijke verantwoordelijkheid. Eens per jaar organiseren we een gezellige dag voor alle Leusdense mantelzorgers. Tenslotte leggen we veel nadruk op persoonlijke hockeyontwikkeling. Elke speler kan binnen onze club hockeyen op zijn of haar niveau. Het leuke is dat in een dergelijke clubsfeer ook het jonge talent graag lid blijft om straks voor het eerste vrouwen- en mannenteam uit te komen. Kortom, iedereen vanaf vier jaar voelt zich bij ons welkom.”

Ook dit jaar maakt iedere sport- of cultuurvereniging in Nederland kans op de titel Club van het Jaar. In deze verkiezing, georganiseerd door AD Amersfoortse Courant en partners, krijgen clubs een podium waarmee zij kunnen uitdragen hoe gaaf, bijzonder of uniek ze zijn.

Winnaars van de Club van het Jaar-verkiezing ontvangen naast de nationale titel Club van het Jaar 2019 en bijbehorende media-aandacht een masterclass van een professional en een professionele promotiefilm van hun club. Er zijn al ruim 800 genomineerde clubs. Kijk snel of die van jou erbij staat.

Je club inschrijven kan nog tot 13 mei. Vanaf 6 mei tot 7 juni kun je stemmen. De clubs met de meeste stemmen in de provincie worden gekroond tot provinciewinnaar. Een vakjury kiest uit de twaalf provinciewinnaars welke sport- en cultuurclub zich in 2019 Club van het Jaar’ mag noemen. Op 28 juni worden de winnaars bekendgemaakt.

Stem op jouw favoriete club via: ad.clubvanhetjaar.nl

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort