Volledig scherm
Niels van der Haven: ‘Floorball is een laagdrempelige sport’. © Rodney Kersten

Sonics Floorball: belangrijke hofleverancier van Jong Oranje

Club van het jaarNederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Samen vormen ze het grootste sociale netwerk, dat van groot belang is voor ons land. Maar welke club springt er bovenuit? Welke vereniging verdient de titel Club van het Jaar 2019?

Sonics Floorball in Amersfoort is een gezellige en actieve club die dankzij een gedegen jeugdopleiding een belangrijke hofleverancier is van Jong Oranje. „Bovendien hebben we ons opgeworpen om deze tak van sport in Nederland verder te ontwikkelen.’’

Dit zegt Niels van der Haven. Hij is keeper van het eerste mannenteam én bestuurslid die het verenigingsleven met onder meer secretariële werkzaamheden ondersteunt.

Sonics Floorball is opgericht in 2001, vertelt Van der Haven in de sporthal van Fit Academie Bokkeduinen, waar de club zijn thuisbasis heeft. „Inmiddels hebben we ruim honderd leden die doordeweeks op de training en tijdens de wedstrijden veel plezier aan deze tak van sport beleven.’’

Techniek

Floorball is een sport die het midden houdt tussen ijshockey en zaalhockey. Het is een laagdrempelige sport. Binnen no-time heeft de sporter de techniek onder de knie, volgens Van der Haven.

,,Bovendien staan de jeugdtrainingen onder leiding van Mats Eglin die ook een van de oprichters is van de club. Hij traint daarnaast het nationale vrouwenteam onder 19 jaar. Zijn ervaring en betrokkenheid vormen de basis van onze club.” Het resultaat is er ook naar, stelt Van der Haven. ,,Dit jaar spelen maar liefst zeventien spelers en speelsters van Sonics Floorball in de beide Jong Oranje-teams tot 19 jaar.’’

Volgens de keeper kan iedereen deze sport op zijn of haar eigen niveau spelen. De jeugdelftallen zijn ingedeeld op leeftijdscategorieën. Bij de senioren zijn er drie divisies. ,,Voorts proberen we de sport in Nederland verder te ontwikkelen. Sinds dit jaar zijn we de eerste vereniging in ons land die trainingen kan aanbieden aan kinderen in de leeftijdscategorie van 6 en 7 jaar. Deze jongens en meisjes zijn de toekomst van onze club en gaan de komende jaren veel profiteren van de trainingen bij onze F’jes.’’

Voorsprong

Zodra ze bij de E-jeugd debuteren in de competitie, hebben deze spelers dan al één of twee jaar meer ervaring dan de tegenstanders. ,,We zijn daarmee een voorbeeld voor andere verenigingen. Zij kijken bij ons het kunstje af zodat zij op termijn ook deze leeftijdscategorie op hun vereniging kunnen bedienen.’’

Een kunstje dat overigens staat of valt met de vrijwillige inzet van clubleden. ,,We zijn er trots op dat bijna alle clubleden hun steentje willen bijdragen als vrijwilliger, net als een groeiend aantal ouders’’, zegt Van der Haven. ,,Of het nu gaat om een rol in het bestuur of om het organiseren van onze maandelijkse borrels. Spelen bij Sonics Floorball doe je namelijk niet alleen voor de sport en de wedstrijden. Het is ook gewoon supergezellig.”

Wordt jouw vereniging Club van het Jaar?

Ook dit jaar maakt iedere sport- of cultuurvereniging in Nederland kans op de titel Club van het Jaar. In deze verkiezing, georganiseerd door AD Amersfoortse Courant en partners, krijgen clubs een podium waarmee zij kunnen uitdragen hoe gaaf, bijzonder of uniek ze zijn.

Winnaars van de Club van het Jaar-verkiezing ontvangen naast de nationale titel Club van het Jaar 2019 en bijbehorende media-aandacht een masterclass van een professional en een professionele promotiefilm van hun club. Er zijn al ruim 800 genomineerde clubs. Kijk snel of die van jou erbij staat.

Zo werkt het

Je club inschrijven kan nog tot 13 mei. Van 6 mei tot 7 juni kun je stemmen. De clubs met de meeste stemmen in de provincie worden gekroond tot provinciewinnaar.

Een vakjury kiest uit de twaalf provinciewinnaars welke sport- en cultuurclub zich in 2019 ‘Club van het Jaar’ mag noemen. Op 28 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.

Stem op jouw favoriete club via: ad.clubvanhetjaar.nl

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort