Volledig scherm
Clubheld van Be Fair: Ada Breedijk. © Pim Mul

Ada Breedijk (69) staat al 25 jaar achter de bar bij Be Fair: ‘Dit doe je voor je club’

ClubheldAl zo'n veertig jaar is Ada Breedijk betrokken bij Be Fair. Op zaterdagmiddag en donderdagavond bestiert ze de bar. Daarnaast zit ze in de driekoppige barcommissie van de voetbalclub uit Waddinxveen. Voor haar is het vrijwilligerswerk de normaalste zaak van de wereld. ,,Dit doe je voor je club”, zegt de 69-jarige inwoonster van Waddinxveen.

Toen Breedijk jaren terug verkering kreeg met haar man kwam ze bij Be Fair terecht. Hij speelde namelijk bij de club. Later zijn hun kinderen ook bij Be Fair gaan voetballen en nu voetbalt hun kleindochter van tien jaar er ook. Be Fair is dus een belangrijk onderdeel van Breedijk en haar familie. ,,Ik kwam er vroeger om te kijken en toen onze kinderen er begonnen te voetballen ben ik zo in het vrijwilligerswerk gerold”, vertelt Breedijk.

Zo'n 25 jaar maakt ze al deel uit van de barcommissie. Ze houdt zich bezig met het maken van roosters, regelen van vervanging als iemand ziek is, staat zelf achter de bar en probeert zo alles op rolletjes te laten lopen. ,,Ik doe dit op donderdagavond en op zaterdag, vanaf één uur nadat ik bij onze kleindochter voetbal heb gekeken. In de middag werk ik dan met in totaal drie of vier mensen achter de bar en één of twee in de keuken. Tegen een uur of zes zit het er op en wordt de keuken schoongemaakt.”

Verhuisd

Volgens Breedijk is het werk niet heel erg veranderd vergeleken met een jaar of 25 geleden. ,,Wel zijn er nu bijvoorbeeld ook pinkassa’s, dat hadden we toen nog niet. Ook zijn we zo'n acht jaar geleden verhuisd naar een nieuw complex waardoor we nieuwe materialen hebben gekregen. Deze locatie is meer van deze tijd en het gebouw is nu echt hoe het moet zijn.”

Ook de mensen met wie Breedijk het vrijwilligerswerk doet, zijn grotendeels dezelfde. ,,Het zou wel beter zijn als jongeren het werk willen overnemen, maar die zeggen vaak dat ze er geen tijd voor hebben. Ik snap dat niet zo goed. Wij hebben er toch ook tijd voor gemaakt? Vrijwilligers houden de club draaiende en zijn van groot belang. Soms helpt er wel een nieuw iemand mee die dan verbaasd is hoe leuk dit werk eigenlijk is. Ik doe het inderdaad ook altijd met veel plezier. Misschien is het een idee om mensen te verplichten zich in te zetten voor de club. Dat ze kunnen kiezen welke taak ze op zich nemen. Anders kan het in de toekomst een probleem worden. De huidige vrijwilligers worden ouder en vallen ook een keer weg.”

Dat gold de voorbije maanden ook voor Breedijk. In augustus verbrijzelde ze bij een val haar pols. Pas nu kan ze het werk achter de bar weer oppakken. ,,Per week ben ik straks weer zo'n 15 uur bezig met Be Fair. Maar dat is voor mij geen probleem, integendeel. Een clubheld wil ik mezelf niet noemen, anderen doen veel meer voor Be Fair dan ik. Volgens mij hoort het ook zo dat je wat doet voor je club.”

Quote

Het zou wel beter zijn als jongeren het werk willen overnemen, maar die zeggen vaak dat ze er geen tijd voor hebben. Ik snap dat niet zo goed. Wij hebben er toch ook tijd voor gemaakt?

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Waddinxveen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Gouda