Volledig scherm
Aïsha van Zijl : Een speler van 26 jaar wilde mijn nummer. Maar mijn liefde schenk ik aan de club © Ruud Voest

Aïsha (16) is de barprinses van De Bilt

CLUBHELDAïsha van Zijl is ondanks haar jonge leeftijd al acht jaar vrijwilliger bij FC De Bilt. “Ik doe het uit liefde voor de club.”

Terwijl de pas 16-jarige Aïsha van Zijl op zaterdagochtend enthousiast vertelt over haar werkzaamheden bij FC De Bilt, komen twee vrijwilligers die veel ouder zijn haar om advies vragen. “Een schep koffie per kan water, toch?”, vraagt de een. “De patatbakjes zijn op, zullen we zakjes gebruiken?”, stelt de ander haar voor.

Quote

Ik vind het bijzonder en supergezel­lig om samen met mijn opa achter de bar te staan

Het lijkt surrealistisch, maar Aïsha heeft een simpele verklaring voor het feit dat juist zíj de vragen krijgt. “Bij FC De Bilt werken we met wisselende vrijwilligers, die hooguit twee keer per jaar een dienst draaien. Ik sta elke donderdagavond en zaterdag achter de bar en weet precies hoe alles werkt.”

Want ze is inmiddels al acht jaar in functie, waar ze het vak leerde van haar opa John, die jarenlang werkzaam was in verschillende Utrechtse horecabedrijven. “Toen ik vijf was, kwam ik bij FC De Bilt voetballen. Drie jaar later hielp ik mijn opa John al met de kaartverkoop. Kort daarna ging ik, net als hij, achter de bar werken. Ik vind het bijzonder en supergezellig om dit samen met mijn opa te doen.”

De keepster van MO17-1 werd in die jaren verliefd op het horecavak. “Ik vind het zo leuk, dat ik inmiddels ook in de bediening bij restaurant Settlers in Bilthoven en partycentrum Dito in Utrecht werk.”

Als ze dit schooljaar haar vmbo-diploma haalt, weet ze ook al wat de volgende stap wordt. “Ik ga een horeca-opleiding volgen aan het ROC in Nieuwegein. En daarna? Ooit wil ik een eigen eetcafé of discotheek in Spanje hebben.”

Bij FC De Bilt hopen ze dat moment zo lang mogelijk uit te stellen, vertelt voorzitter Rob Florie, die de gedrevenheid van Aïsha roemt. “Ze legt andere vrijwilligers heel geduldig uit hoe zij zaken moeten aanpakken. Daar kunnen sommigen nog wat van leren.”

Enthousiasme

Aïsha bloost als ze het compliment hoort. “Ik denk dat het goed is als mensen weten hoe de kassa werkt, hoe ze koffie moeten zetten en hoe ze een perfect biertje moeten tappen. Als je het zelf kunt, is het veel leuker om achter de bar te staan dan wanneer je alles moet vragen. Het zou mooi zijn als mensen door mijn enthousiasme worden aangestoken en vaker komen helpen. Er is genoeg te doen.”

Het tappen van een perfect biertje vindt Aïsha, in het bezit van een tapcertificaat, een kunst. “We hebben drie verschillende soorten bier, elke tap werkt anders.”

Quote

Na een paar biertjes wilde een speler mijn telefoon­num­mer hebben, haha. Maar daar heb ik geen tijd voor. Mijn liefde schenk ik voorlopig aan de club.”

Volgens Sam Eerdmans, aanvoerder van de hoofdmacht, zorgen mensen als Aïsha ervoor dat FC De Bilt een warme club is. “Samen met haar opa zorgt zij elke donderdagavond voor een topavond. Ik vind het mooi, dat zij nu een keer in het zonnetje wordt gezet.”

Ook dit compliment ontvangt Aïsha met blosjes op haar wangen. Zoals ze ooit in verlegenheid werd gebracht door een speler van een bezoekende vereniging. “Na een paar biertjes wilde hij mijn telefoonnummer hebben, haha.”

Ondanks dat er nog geen vriendje in beeld is, gaf Aïsha haar nummer niet. “Ik was pas 15, hij al 26. Buiten dat, ik heb er geen tijd voor. Mijn liefde schenk ik voorlopig aan de club.”

Hoe gaat het in zijn werk?

Het AD Utrechts Nieuwsblad is fervent supporter van de amateursport in de regio. Met de campagne Clubhelden van de Amateursport zetten we clubs en hun helden in het zonnetje. De winnende held ontvangt 10.000 euro voor de club. Doe mee, stem vandaag nog op je favoriete Clubheld en maak zelf kans op een reis naar Liverpool met 2 tickets voor Liverpool - Chelsea, aangeboden door voetbalreizen.com. Ga naar ad.nl/clubheld en stem! Stemmen kan tot 30 november 12.00 uur.

Utrecht