Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Utrechters actiefste Nederlanders en meer leuke sportfeitjes

InfographicsDeze krant zet zich graag in voor de amateursport. Dichtbij, in de regio, geeft de sportvereniging kans aan groot en klein talent. De inbreng van clubvrijwilligers is daarbij ­onmisbaar. Enkele opvallende feiten en weetjes over amateursport in Nederland. 

Naar schatting meer dan 6 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder zijn actief in het vrijwilligerswerk. Ze zijn verdeeld over:

M/V

Mannen en vrouwen doen op jaarbasis even vaak vrijwilligerswerk. Vrouwen voornamelijk op school, in de verzorging en voor levensbeschouwelijke organisaties. Mannen zijn actiever op het gebied van sport (19 tegen 11 procent), jeugdwerk, hobby’s, vakbond, politiek en wijk/buurt.

De grootste van het land

SV Kampong is de grootste sportclub van Nederland. De Utrechtse omni­sportvereniging telt meer dan 5000 leden, verdeeld over voetbal, hockey, cricket, tennis, squash en jeu de boules.

64 procent van de Nederlanders sportte in 2017 wekelijks. Een stijging: in 2016 was dit 61 procent. Het aantal verenigingen daalde echter met 676 naar 23.870. Zelf fitnessen, wandelen, zwemmen, hardlopen en fietsen zijn het populairst.

4.368.000 landgenoten zijn lid van een sportclub. De meeste leden hebben: 

1 miljoen mensen zijn in Zuid-Holland lid van een sportvereniging, in absolute aantallen meer dan in alle andere provincies. Noord-Holland en Noord- Brabant volgen met circa 800.000 leden, Flevoland en Zeeland staan onderaan met 100.000.

Actief

Utrecht is de provincie met de hoogste sportdeelname van Nederland: twee derde (67 procent) doet aan sport (in georganiseerd verband of voor zichzelf). Daarmee zijn Utrechters de actiefste Nederlanders. Noord-Brabant en Friesland volgen met 66 procent, Flevoland sluit de rij met 60 procent.

Korfbal

Voetbalbond KNVB is de sportbond met verreweg de meeste leden in elke provincie. In Zeeland, Friesland en Zuid-Holland lopen de inwoners warm voor korfbal. In de andere provincies ontbreekt deze sport in de top-10.

34 procent 

Een derde van de Utrechters is lid van een sportvereniging. Ook hier scoort deze provincie met 34 procent landelijk het hoogst, samen met Friesland, Overijssel en Drenthe. Flevoland en Limburg (24 procent) scoren het laagst.

Te zwaar

Van de Zeeuwen in de leeftijd van 19 tot 64 jaar kampt bijna de helft (47,6 procent) met overgewicht, blijkt uit cijfers van SportZeeland. Bij de Zeeuwse 65-plussers is dat percentage 59,2.

Bikkels

Flevolanders zijn geen gewone Nederlanders. Gemiddeld doen bijna drie keer zoveel inwoners van deze provincie aan triatlon (zwemmen, fietsen, hardlopen). Flevoland kent jaarlijks zes grote triatlonevenementen.

Wij zoeken de Clubheld van het jaar: aanmelden doe je hier 

Volledig scherm
Nomineren en stemmen doe je op clubheldvanhetjaar.nl © Richard van Hoek Fotografie
 1. Bloedstollende minuten voor terrasbezoekers Amsterdam: ‘We dachten aan een aanslag’
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Bloedstol­len­de minuten voor terrasbe­zoe­kers Amsterdam: ‘We dachten aan een aanslag’

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.