Volledig scherm
Gerard van Emmerik: ,,Ik vind het gezellig om op de club te komen. Dan ben ik ook drie keer in de week de deur uit." © john de pater

'Vrijwilligers zijn alles'

Gerard van Emmerik (69) was jarenlang voorzitter van SCO'63. Nu poetst de clubheld drie keer per week de kantine van de club schoon. ,,Maar niemand van die voetballers kent me."

Quote

Niemand van die voetbal­lers kent me. Alleen de oude garde nog wel

41 jaar zit Van Emmerik al bij SCO'63. ,,Ik begon daar als voetballer. Drie jaar later werd ik wedstrijdsecretaris. Ze zochten iemand en ik wilde dat best doen. Dat was best druk, want in die tijd hadden we nog elf seniorenelftallen. Je weet hoe dat gaat: dan belden ze je vrijdagavond op om te zeggen dat ze zich niet lekker voelden. Kon ik weer aan de bak."

In 1990 ging de Spijkenisser zelfs aan de slag als preses. Terwijl de club in zwaar weer zat, was hij zo'n beetje de enige die wél de verantwoordelijkheid durfde te nemen. ,,Het was crisis binnen de club. Ik was alleen met Sjoerd Hartma over. We hadden geen bestuur meer. Ik wilde dat best doen, maar dan wilde ik wel voorzitter worden."

Het zijn drukke jaren geweest, weet hij nog goed. ,,Maar, een voorzitter heeft vaak zelf het minste te doen. Ik moest vooral de boel in de gaten houden en aansturen. Als er een brandje was, moest ik komen om het te blussen. Het mooiste dat ik heb meegemaakt? Het kampioenschap in 2001. We zaten al sinds 1980 in de vierde klasse en promoveerden eindelijk naar de derde klasse. En de verbouwing aan de kantine. Ik was daar trots op. Dat hebben we allemaal met vrijwilligers gedaan."

Daar stipt hij een belangrijk punt aan. ,,Vrijwilligers zijn alles voor je club. Daar draait 99 procent van je vereniging op. Kon je ze nu nog maar krijgen. Tegenwoordig is dat problematischer. Sommige clubs hebben tijdens een wedstrijd de kantine gesloten, omdat ze geen mensen achter de bar of in de keuken kunnen vinden. Bij ons laat de begeleiding bij de jeugd te wensen over. Ze willen allemaal wel, maar ze doen niets. Ja, zeuren."

Van Emmerik had er in 2002, na ruim twaalf jaar voorzitterschap, wel genoeg van. ,,Het werd tijd voor een opvolger. En het ging in m'n vrije dagen zitten. Alleen, toen ik stopte, was dat best een gemis." Sinds 2008 is hij met pensioen en zet hij zich als vrijwilliger keihard in om zijn cluppie draaiende de houden. Hij zit in de werkgroep en maakt drie keer in de week de kantine schoon.

Dat vrijwilligerswerk betekent veel voor hem. ,,Dan ben ik ook drie keer per week de deur uit, hè? En ik vind het gezellig om op de club te komen." De wereld ziet er voor hem anders uit dan toen hij nog voorzitter was. ,,Niemand van die voetballers kent me. Alleen de oude garde. In het begin was ik daar teleurgesteld over. Een klein beetje waardering is misschien wel op z'n plaats, ja. Misschien moet ik me dan nog iets meer profileren."

Ken jij ook een echte clubvrijwilliger die in het zonnetje gezet moet worden? Geef hem of haar dan nu op via clubheld2017.nl 

Hoe gaat het in zijn werk? 

Volledig scherm
Logo © AD Clubhelden

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun vrije tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Heeft jouw club ook een echte clubheld? Laat het ons weten! Ga naar ad.nl/clubhelden en stem op jouw held. Wie weet wint jouw club dan wel 10.000 euro. Als je nu stemt, maak je zelf kans op een lotenpakket van Nederlandse Loterij ter waarde van 50 euro. Stemmen kan tot en met 31 oktober.