Columnist Jerry Goossens
Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Jerry Goossens © Angeliek de Jonge

Jerry: ‘Wat als de valwind niet over het Lombokbos, maar over Utrecht was geraasd?’

De beelden van het verwoeste Lombokbos in Leersum riepen de gruizige zwart-witfoto’s van de Grote Siberische Explosie in herinnering: de mysterieuze ontploffing nabij het afgelegen Toengoeska, vermoedelijk veroorzaakt door een meteoriet, waarbij in een straal van 30 tot 40 kilometer alle bomen als luciferhoutjes afbraken. 

 1. Beuk boorde slaapkamer Anna (23) doormidden: ‘Ik besef nog niet helemaal dat dit ons huis is’
  Play
  PREMIUM
  video

  Beuk boorde slaapkamer Anna (23) doormidden: ‘Ik besef nog niet helemaal dat dit ons huis is’

  Het waren hooguit 20 seconden. In die korte tijd raasde een valwind door het Utrechtse dorp Leersum en nam daarbij metershoge bomen mee, die op huizen en auto's vielen, wegen versperden en een nabijgelegen bos wegvaagde. De dag erna steekt Leersum de handen uit de mouwen en dat is nodig: verwacht wordt dat het nog zeker 1,5 week duurt voor het dorp er weer bijligt zoals het was. Het dorp helpt elkaar, en treurt. „Ik besef nog niet dat dit mijn huis is, wat nu onbewoonbaar is.”
 2. ‘Leeuw’ Pedro (74) vecht voor zíjn woning op het mooiste plekje van Nieuwegein: ‘Ik ga niet weg’
  PREMIUM

  ‘Leeuw’ Pedro (74) vecht voor zíjn woning op het mooiste plekje van Nieuwegein: ‘Ik ga niet weg’

  Pedro de Leeuw verankert met haringen zijn tentje stevig in het gras van het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein. Het is een partytentje dat dienst doet als praathuis. Eronder komen een tafeltje en twee stoelen te staan. Wie hier plaatsneemt, krijgt in geuren en kleuren te horen waarom het volgens Pedro de Leeuw van de zotte zou zijn als de vijftig jaar oude flats aan het plantsoen worden gesloopt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht