Volledig scherm
Grote drukte in de outlet in Roermond. De kans dat er ook zo'n outlet in Zoetermeerkomt is nu erg klein geworden. © anp

'Gebrek aan voortgang HOM was teken aan de wand'

Het nieuws dat de Holland Outlet Mall, het beoogde miljoenenproject in het hartje van de stad, ineens zonder ontwikkelaar zit, is ingeslagen als een bom. Vanavond vergadert de gemeenteraad over de toekomst van dit vanaf het begin omstreden plan. De plaatselijke politiek verwacht vuurwerk van tegenstanders van het plan.

Het nieuws dat ontwikkelaar Provast zich heeft teruggetrokken en de initiatiefnemers een adempauze inlassen, zet voorlopig een dikke streep door de plannen voor een miljoenen kostende mall in het hart van de stad. Jammer, vindt raadslid Benita van Wegen. ,,Mijn fractie, LHN, stond altijd positief kritisch tegenover de mall. We zagen het als een kans voor de stad. We willen nu wel graag dat de retaildeal ondertekend wordt en dat er iets gedaan wordt aan de parkeerproblematiek."

Voorwaarden

In januari stemde de gemeenteraad nog in met een lijst voorwaarden en een stappenplan waaraan voldaan moest worden voordat er een steen gemetseld mocht worden aan de Holland Outlet Mall. Ook werden er tonnen gestoken in allerlei haalbaarheidsonderzoeken en effect-rapportages over onder andere de parkeerproblematiek

,,We zijn niet verrast door het besluit van de eigenaren, want het gebrek aan voortgang was natuurlijk een teken aan de wand", zegt Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer. Haar partij heeft 'veel vragen', zegt ze en zal sowieso niet instemmen met nieuwe plannen voor een mall.

Dennie van Herwijnen, woordvoerder van de Stichting Winkelcentrabelang Zoetermeer, ziet ook niet wat de toegevoegde waarde van een HOM, maar er moet wat hem betreft vanavond duidelijkheid komen vanuit de gemeenteraad: ,,Wat ik belangrijk vind, is dat we een definitief 'nee' gaan krijgen. Er komt meer leegstand zolang die onzekerheid er is. Er zal namelijk weinig geïnvesteerd worden in het Stadshart."

Stekker

Zijn advies aan de raad die vanavond over de kwestie debatteert, is helder: ,,Trek de stekker eruit. Ga met alle partijen, vastgoed en ondernemers van het Woonhart, Stadshart en de Dorpsstraat om de tafel zitten en kijk hoe je de binnenstad toekomstbestendig kunt maken."

Het kan een debat met vuurwerk in de raad worden, verwacht Van Wegen: ,,Het zal ongetwijfeld een theaterstuk worden van mensen die destijds niet met de plannen hebben ingestemd."

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer