Volledig scherm
Artist impression Holland Outlet Mall © Gemeente Zoetermeer

'Geen overeenkomst, geen Holland Outlet Mall'

Als er voor 6 november geen samenwerkingsovereenkomst (SOK) tussen de gemeente en de initiatiefnemers van de Holland Outlet Mall ligt, moet het plan voor de HOM worden afgeblazen, vindt Zó! Zoetermeer.

Zó! Zoetermeer reageert hiermee op een memo van het college waarin wordt aangegeven dat de initiatiefnemers meer tijd nodig hebben om tot een SOK te komen. De initiatiefnemers, de eigenaren van het Woonhart en Provast in dit geval, en de gemeente hebben ook nog niet op alle punten overeenstemming bereikt. Ook de initiatiefnemers zelf zouden onderling nog niet op een lijn zitten, net zo min als de initiatiefnemers en de bewoners die boven het Woonhart wonen en zijn verenigd in de Vereniging van Eigenaren Planeten.

Voortvarend

In januari stemde Zó! Zoetermeer er onder voorwaarden, zoals de mogelijkheid tot parkeren, mee in dat het college ging onderhandelen over een SOK. Fractievoorzitter Marijke van der Meer: ,,De samenwerkingsovereenkomst zou de eerste echte stap zijn om de HOM op de plaats van het Woonhart te realiseren. Wij zijn in principe voorstander van de komst van de HOM. Het is belangrijk voor de toekomst van het Stadshart en voor de werkgelegenheid.’’ Maar, zegt Van der Meer, dan moet het wel voortvarend en professioneel aangepakt worden. ,,Ondernemers en omwonenden moeten zo snel mogelijk weten wat er gaat gebeuren.’’

Volgens Van der Meer is uitstel slecht voor de werkgelegenheid. ,,Ondernemers weten niet welke plannen ze kunnen maken en waarin ze willen investeren. Ook voor de andere Zoetermeerders, met name de tegenstanders, vinden we het geen goede zaak dat te lang onduidelijk blijft of de HOM er wel of niet komt.’’

Begrip

Alhoewel het college het jammer vindt dat de geplande besluitvorming moet worden uitgesteld, heeft ze ook begrip voor de situatie. ,,De voorbereiding van een complexe ontwikkeling vraagt soms meer tijd dan gepland.”

De eigenaren van het Woonhart en Provast hebben aangegeven op 9 september met de andere eigenaren een besluit te nemen over de voortgang van het project. Het college zal de raad ieder kwartaal informeren over de stand van zaken. 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer