Volledig scherm
© Ron Jenner Photo Graphic Design

'Zaterdag geen besluit, dan ook geen Outlet Mall'

De gemeenteraad is helemaal klaar met alle onzekerheid rond de komst van de Holland Outet Mall (HOM). Als de initiatiefnemers komende zaterdag geen besluit nemen over het project, wordt het wat de politiek betreft afgeblazen.

Voor fractievoorzitter Jan Iedema van de VVD, die in aanleg de HOM graag ziet komen, is het duidelijk. ,,Het kan wat mij betreft niet doorgaan als projectontwikkelaar Provast en de eigenaren van woonboulevard Woonhart er zaterdag niet uitkomen”, betoogt hij. ,,We zijn positief kritisch, maar de investering is geen klein bier en hoe langer je wacht, hoe meer onzekerheid. Wij willen nu dus zekerheid.’’

De VVD was in januari één van de zeven partijen die voor de komst van de maximaal 31.000 vierkante meter grote HOM waren. Samen met D66, LHN, VVD, PvdA, Zó! Zoetermeer en CU/SGP zorgden de liberalen voor een meerderheid in de raad. GroenLinks, SP, CDA en Zoetermeer Vooruit waren tegen.

De voorstanders zien de werkgelegenheid die de HOM met zich meebrengt als belangrijk voordeel. Tegenstanders vrezen dat de komst ten koste gaat van bestaande winkelcentra en leidt tot verkeersopstoppingen.

De eerste stap in de komst van de Mall is een samenwerkingsovereenkomst tussen de initiatiefnemers. Die overeenkomst had er na het zomerreces moeten zijn, maar uitstel volgde mede omdat Woonhart en Provast onderling niet op één lijn zouden zitten. Provast was gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Fractievoorzitter Hilbrand Nawijn van LHN baalt van de situatie. ,,Je had meer van beide partijen mogen verwachten. Zaterdag wordt doorslaggevend voor ons. We beslissen dan over de HOM.’’

Oeverloos

Fractievoorzitter Marijke van der Meer van Zó Zoetermeer sluit zich aan bij de woorden van Nawijn. ,,We willen niet oeverloos met de procedure doorgaan. Vanaf 2015 zijn we er al mee bezig. Andere ondernemers, bijvoorbeeld in het Stadshart, willen weten waar ze aan toe zijn.”

Oppositiepartij CDA vindt de gang van zaken ‘ongelooflijk spijtig’. Fractievoorzitter Ingeborg Ter Laak: ,,Ik ervaar dat de komst van de HOM onrust veroorzaakt in de stad. Dat moet je voorkomen.’’

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer