Burgemeester Bolsius en raadsgriffier Esther Lans tijdens de raadsvergadering: verder dan dit, kunnen ze niet van elkaar afzitten.
Volledig scherm
Burgemeester Bolsius en raadsgriffier Esther Lans tijdens de raadsvergadering: verder dan dit, kunnen ze niet van elkaar afzitten. © Gemeente Amersfoort

Lokale politiek tijdens de coronacrisis: vergaderen in 11 minuten en 46 seconden

11 minuten en 46 seconden. Exact zo lang duurde de vergadering van de gemeenteraad van Amersfoort dinsdagavond. De reden? De coronacrisis.

Stemmen, afhameren, stemmen, afhameren, stemmen, afhameren... in een moordend tempo tikt burgemeester Bolsius er als voorzitter van de vergadering vijftien besluiten doorheen. Als de hamer voor de laatste keer valt en hij de vergadering sluit, is het resultaat dat er asfaltcollectoren worden gelegd onder de westelijke rondweg, er dik 170 huizen worden gebouwd op een braakliggend stuk grond aan de Amsterdamseweg en Amersfoort verder kan met het omvormen van bedrijventerrein De Hoef tot woon-werkgebied.

Allemaal besluiten die niet kunnen wachten, zo meldt Bolsius aan het begin van de kortste raadsvergadering in de geschiedenis van Amersfoort nog maar eens. ,,We moeten verder kijken dan deze crisis, en zorgen dat er ook in de toekomst woningen kunnen worden gebouwd en wegen kunnen worden aangelegd.” En dat moet in persoon: de gemeentewet laat stemmen per telefoon of via het internet (nog) niet toe.

Bizar

Het zorgt voor een bizar beeld, in de normaal volle raadszaal van het stadhuis. De ‘tafelschikking’ is op de schop gegooid, waardoor er minstens anderhalve meter tussen elk raadslid zit. Wethouders zitten op hun werkkamer, volgen de vergadering net als pers en publiek via een livestream op het internet en zijn indien nodig naar de zaal te halen - dat blijkt het overigens niet -. En Bolsius en zijn griffier zitten zo ver van elkaar, dat hun aantekeningen bijkans van de zijkant van het bureau vallen.

Lang niet iedereen is gelukkig met de keuze om te vergaderen. De BPA (2 van de 39 zetels) gaf begin deze maand al aan het stadhuis te mijden, maar ook Amersfoort2014 (3 zetels) en Lijst Molenkamp (1 zetel) achten bijeenkomen ‘niet verantwoord’. De andere gemeenten in de regio zijn ook niet van plan te vergaderen: zij hebben tot nader order alles uitgesteld, blijkt uit een rondgang.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort