Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © EPA

Aantal coronapatiënten op IC in regio Haaglanden stijgt met 50 procent in week tijd

In ziekenhuizen in Den Haag,  Delft en Leiden liggen momenteel 117 coronapatiënten op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers van stichting NICE. Een week geleden waren dat nog maar 77 patiënten.

Het aantal mensen dat in een ic-bed ligt in deze regio is iets lager dan gisteren, maar dit soort dagcijfers kunnen sterk fluctueren. Wel is duidelijk dat er de afgelopen week een stijgende lijn zichtbaar was. Die zal de komende dagen in Haaglanden nog doorzetten, verwachten deskundigen. Komend weekend wordt een nieuwe piek verwacht.

Het aantal bedden dat beschikbaar is op de ic’s is de afgelopen weken flink vergroot. Zo beschikken de ziekenhuizen in Delft, Zoetermeer en Den Haag samen normaliter over 66 bedden. Het LUMC heeft 45 bedden op haar afdelingen intensieve zorg, het Alrijne 14. 

Uitbreidingen van IC's

Alleen kunnen niet alle bedden bestemd worden voor coronapatiënten,  er zijn ook mensen met andere ernstige aandoeningen die op de ic verpleegd moeten worden. De met het virus besmette patiënten worden strikt gescheiden van andere. Daarom zijn overal in de regio de intensive cares uitgebreid, in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft bijvoorbeeld van 8 naar 26 bedden.

Wie met luchtwegklachten op de intensive care komt te liggen, wordt vaak machinaal beademd. Dit duurt gemiddeld drie weken, blijkt uit de ervaringen tot nu toe in Nederland. 

Lees alle ontwikkelingen omtrent het coronavirus in Den Haag en omgeving in ons liveblog

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag