Het stadsbestuur komt morgen met plannen voor de openstelling en vergroting van terrassen in de stad.
Volledig scherm
Het stadsbestuur komt morgen met plannen voor de openstelling en vergroting van terrassen in de stad. © Theo Bohmers

Terrassen in Den Haag en Scheveningen deze zomer groter

De horeca in Den Haag en Scheveningen mag vanaf juni hun terrassen groter maken. Strandtenten kunnen hun tafels en ligbedden verder uit elkaar zetten richting zee, en in de stad onder meer op parkeerplaatsen.

Dat staat in de plannen die het stadsbestuur woensdag bekendmaakt, zeggen ingewijden tegen het AD. Het gaat om maatregelen die deze zomer gelden, nu door het coronavirus de horeca maanden dicht is en straks binnen nog maximaal dertig gasten mag ontvangen.

Strandtenthouders mogen niet eerder beginnen met heropenen na de lockdown, ook al mogen collega’s in andere badplaatsen langs de kust dat al wel. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen”, zegt een ingewijde uit de coalitie hierover. ,,Het heeft bovendien nog best wat voeten in aarde om op 1 juni veilig open te kunnen gaan.”

De draaiboeken van Koninklijk Horeca Nederland zijn weliswaar opgesteld, maar die bieden geen antwoord op vragen over het voorkomen van grote drukte, als de kroegen straks weer open zijn.

Autovrij

Niet elk eetcafé kan het eigen terras zomaar wat breder maken, zeker in woonwijken is daar de ruimte niet voor. Een tijdelijke oplossing is het opheffen van parkeerplaatsen. ,,En straten met veel horeca, zoals de Reinkenstraat, zou je ook best autovrij kunnen maken, zodat je er echt gezellig buiten kan zitten”, schetst een andere ingewijde hoe de groene partijen in de coalitie meedenken.

Er komt een vaste regel voor hoeveel groter het terras mag, gebaseerd op de bestaande oppervlakte. Hoeveel procent kan worden uitgebreid, wordt in de hele stad hetzelfde. Wel moet maatwerk mogelijk zijn op bijvoorbeeld grote pleinen of op zeer rustige plekken. Maar bijvoorbeeld een foodcourt met lokale restaurants op het Lange Voorhout, is een evenement dat kan leiden tot veel te veel drukte, vrezen beleidsmakers.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag