Aad Verduijn, de oprichter van Westland Horti Tours.
Volledig scherm
Aad Verduijn, de oprichter van Westland Horti Tours. © Westland Horti Tours

Westland Horti Tours viert lustrum met zwart randje

Westland Horti Tours viert vandaag, op 1 april, haar eerste lustrum, maar het is een verjaardag met een zwarte rand. De rondleidingen door Westlandse kassen liggen door de coronacrisis helemaal stil en de toekomst van de populaire bezoekjes is in nevelen gehuld.   

,,We hebben afgelopen jaar 275 groepen rondgeleid, een geweldig resultaat”, zegt oprichter Aad Verduijn tevreden. ,,Maar de markt is de afgelopen weken helaas helemaal in elkaar gestort. We hadden in maart en april zeventien groepen gepland staan, maar alle rondleidingen zijn geschrapt.”

Horti Tours regelt bezoeken in de Westlandse kassen. ,,We werken met een aantal bloemen-, planten-, en groentenbedrijven waar we met mensen naar binnen mogen”, zegt Verduijn. ,,Doordat ik goede relaties met die bedrijven heb, mag ik de rondleidingen verzorgen. 95 procent van de bezoekers komt uit het buitenland en daarvan weer 80 procent uit Azië. We lopen niet alleen door de kassen, maar nemen ook een kijkje bij toeleveranciers als Priva en Kubo, en ook bloemenveiling Royal FloraHolland.”

Maar nu komt er voorlopig dus even helemaal niemand. Toch houdt Verduijn hoop. ,,Deze week kreeg ik een aanvraag of ik op 24 september 15 Japanners wil rondleiden”, zegt hij blij. ,,Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.” 

In samenwerking met indebuurt Westland