Nora van der Steeg is art director en maakte voor kinderen het animatiefilmpje 'Pandemie op aarde'.
Volledig scherm
Nora van der Steeg is art director en maakte voor kinderen het animatiefilmpje 'Pandemie op aarde'. © Nora van der Steeg

Nora (32) maakt animatiefilmpje voor kinderen: ‘Pandemie uitleggen zonder ze bang te maken’

Om haar nichtje van 3 uit te leggen wat er momenteel gaande is in de wereld, maakte Nora van der Steeg (32) uit Woerden een animatie. Het filmpje ‘Pandemie op aarde’ werd in een dag tijd meer dan duizend keer bekeken. ,,Ouders laten weten dat ze dit echt even nodig hadden.”

Het idee om een animatiefilmpje te maken over de corona-uitbraak ontstond door haar nichtje Feline. ,,Ze is drie en snapt er natuurlijk niks van. Ik hoorde ook van vrienden dan hun kinderen niet begrijpen dat een verjaardagsfeestje opeens niet doorgaat.”

Daarbij komt dat Van der Steeg, die al acht jaar haar eigen bedrijf heeft als art director, momenteel geen werk heeft. ,,Ik ontwerp sets voor speelfilms, tv-series en commercials, maar nog voordat de eerste maatregelen in Nederland genomen werden, begon mijn agenda leeg te stromen. Geplande opdrachten verdwenen of zijn uitgesteld.”

Lees verder onder het filmpje.

Quote

Ik hoor van ouders dat ze dit echt even nodig hadden

Nora van der Steeg, art director

De vrije tijd die Van der Steeg opeens had, besloot ze te gebruiken om een animatie te maken. ,,Ik heb me afgevraagd hoe je dit aan kinderen kan uitleggen in verhaal en beeld zonder ze bang te maken. Ik ben gaan schetsen en heb het verhaal met mijn zus besproken waarna het idee ontstond voor een fictief aspect: pandemie die van een andere planeet naar de aarde is gekomen.” Door bijdragen van vriendinnen die als stemacteur, muzikant en editor werken, was de animatie in vier dagen klaar.

Hoewel de oud Minkema-leerlinge het filmpje aanvankelijk alleen voor haar nichtje had bedoeld, heeft ze het inmiddels ook bij scholen onder de aandacht gebracht. ,,Iedereen is enthousiast en ik hoor van ouders dat ze dit echt even nodig hadden. Door het filmpje snappen kinderen beter waarom papa en mama thuis werken, waarom ze opa en oma even niet mogen zien en wat ze zelf kunnen doen.”

Van der Steeg hoopt dat haar filmpje kinderen en hun ouders helpt kan helpen in deze lastige tijd. ,,Het blijft een ingewikkeld iets, maar het kan wel het gesprek op gang brengen.”

In samenwerking met indebuurt Woerden