Wil met zijn spandoek op de parkeerplaats van het verpleeghuis in Alphen aan den Rijn.
Volledig scherm
Wil met zijn spandoek op de parkeerplaats van het verpleeghuis in Alphen aan den Rijn. © Manouk van der Linde

Op deze manier steunen mensen uit Groene Hart elkaar tijdens de coronacrisis

Hoe verschrikkelijk deze coronacrisis ook is, zowel medisch als economisch, het heeft inmiddels talloze hartverwarmende acties en initiatieven opgeleverd waarbij mensen elkaar helpen en steunen. Om de burger moed te geven in bange dagen, verzamelen wij hier de mooiste verhalen uit het Groene Hart in het coronatijdperk.

‘Ontmoetingshok’

Na weken eenzaamheid kunnen bewoners in het Linschotense woon-zorgcentrum De Lindewaard weer visite ontvangen. Achter het veilige plexiglas dat door een groep inwoners van het dorp zelf is geïnstalleerd. Familieleden kunnen niet wachten. ,,Het rooster van de komende dagen zit al vol.’’ 

Lees hier meer!

Ada de Kat (68, links) kan haar oudste zus Corrie Baelde (81) weer zien dankzij dit ‘ontmoetingshok’ van plexiglas.
Volledig scherm
Ada de Kat (68, links) kan haar oudste zus Corrie Baelde (81) weer zien dankzij dit ‘ontmoetingshok’ van plexiglas. © Rianne den Balvert

Fotoshoot achter glas

Fotografe Joanna Blankenburgh uit Montfoort boort een nieuwe dienst aan: raamfotografie voor baby’s. Zo kun je je pasgeborene op de veilige manier toch op de foto zetten!

Lees hier meer!

Fotografe Joanna Blankenburgh maakt portetfoto's van de familie Hoogendoorn.
Volledig scherm
Fotografe Joanna Blankenburgh maakt portetfoto's van de familie Hoogendoorn. © Marnix Schmidt

Verrassing voor 98-jarige Reina

,,Nog nooit heb ik zo’n bijzondere verjaardag gehad’’, zegt de 98-jarige Reina van Doorn uit Woerden. Geheel onverwacht staat het draaiorgel van de bekende draaiorgelman Reijer Baas voor haar woning aan de Molenvlietbaan. Luid wordt de jarige vanaf het plein toegezongen door kinderen en kleinkinderen.

Lees hier meer!

Reina van Doorn (98) wordt verrast op haar verjaardag. Ze staat veilig op haar balkon.
Volledig scherm
Reina van Doorn (98) wordt verrast op haar verjaardag. Ze staat veilig op haar balkon. © Marnix Schmidt

Buuf & Buuf ruimen op

Zodra de lockdown voorbij is, moet de entree van de Goudse binnenstad verlost zijn van plastic troep en vol staan met bloemen. Dat streven hebben de Goudse ondernemers en buurvrouwen Denise van Gastel en Femke van Munster, die samen het project ‘Buuf & Buuf’ zijn begonnen.

Lees hier meer over de actie!

Goudse onderneemsters Femke van Munster (links) van de Cheese Experience en Denise van Gastel van woonwinkel de Bokkesprong, ook wel Buuf & Buuf, gaan aan de slag om Gouda schoner te krijgen.
Volledig scherm
Goudse onderneemsters Femke van Munster (links) van de Cheese Experience en Denise van Gastel van woonwinkel de Bokkesprong, ook wel Buuf & Buuf, gaan aan de slag om Gouda schoner te krijgen. © Sandra Zeilstra

Orgel op bestelling

Hij behoorde zo ongeveer tot het straatmeubilair van de Markt in Gouda, maar orgelman Adrie Vergeer (68) vertoont zich daar vanwege het coronavirus even niet meer. Hij heeft een alternatief bedacht: spelen op bestelling bij ouderen voor de deur. Zo verraste hij de jarige Joop van Os (80), bewoner van de Irishof.

Lees hier meer!

Orgelman Adrie Vergeer speelt voor de jarige Joop van Os.
Volledig scherm
Orgelman Adrie Vergeer speelt voor de jarige Joop van Os. © Frank de Roo

Kaasboodschap

‘Hou vol!’ Deze coronaboodschap is zondagochtend in ronde Goudse kazen uitgebeeld op het plein voor de Waag. Tientallen nepkazen werden met grote precisie neergelegd door Gerben Roskam en Rik Dijkgraaf.

Lees hier meer!

Hou vol!
Volledig scherm
Hou vol! © Pim Mul

Felicitatiestoet

Gerjon en Krista de Graaf werden op hun trouwdag verrast door hun vrienden, die in een lange stoet al toeterend het bruidspaar feliciteerde. 

Lees hier meer over felicitatiestoets.

Gerjon en Krista de Graaf  worden verrast.
Volledig scherm
Gerjon en Krista de Graaf worden verrast. © Marnix Schmidt

Kaartjes voor ouderen

Make-upartiest Jacqueline Hoogendijk stond dag in dag uit op de filmset en werkte samen met grote acteurs. Ook stylede ze geregeld dj’s als Armin van Buuren. Nu door het coronavirus alle opnames plat liggen, begint ze aan iets heel anders: vanuit haar huis in Gouda ontwerpt en schrijft ze kaarten voor eenzame mensen.

Lees hier meer!

Jacqueline Hoogendijk schrijft kaartjes voor eenzame ouderen.
Volledig scherm
Jacqueline Hoogendijk schrijft kaartjes voor eenzame ouderen. © Sandra Zeilstra

Laatste groet

Een dertigtal vrachtauto’s heeft op 12 april luid toeterend een eerbetoon gebracht aan Robert Salemink uit Alphen. De loodsmedewerker van transportbedrijf Jan de Rijk in Waddinxveen was ongeneeslijk ziek en overleed een week na dit eerbetoon, op 50-jarige leeftijd.

Lees hier meer.

Bij het ADO-stadion kon Robert Samelink nog even met de chauffeurs praten.
Volledig scherm
Bij het ADO-stadion kon Robert Samelink nog even met de chauffeurs praten. © Noah4all

Ramadan

Normaal gesproken zouden gezinnen met een kleine portemonnee  tijdens de ramadan terecht kunnen in de Alphense moskee El-Fath om na zonsondergang een maaltijd te eten. Dat zit er vanwege de coronacrisis niet in, dus bezorgt de moskee de iftar-maaltijden bij de mensen thuis!

Bekijk hier de video!

Yachou Mohammedi brengt Iftar maaltijden rond tijdens de Ramadan in Alphen
Volledig scherm
Yachou Mohammedi brengt Iftar maaltijden rond tijdens de Ramadan in Alphen © Josh Walet

(K)raamvisite

Geen kraamvisite, maar raamvisite! Kelly Nederend uit Alphen ging na de geboorte van dochter Liv bij haar opa en oma langs. Zo konden zij -veilig vanachter het raam- hun achterkleinkind voor het eerst zien. En zo zijn er meer bijzondere geboorteverhalen. Je leest ze hier!

Oma vloeide de tranen rijkelijk en opa stond te glunderen met een grote lach op zijn gezicht, kijkend door het glas naar kleindochter Liv
Volledig scherm
Oma vloeide de tranen rijkelijk en opa stond te glunderen met een grote lach op zijn gezicht, kijkend door het glas naar kleindochter Liv © Prive

Contributie

De loyaliteit van ruiters houdt de Goudse maneges in coronatijd overeind. Hoewel er geen lessen mogelijk zijn, wordt het lesgeld of contributie ‘gewoon’ betaald. Dat is hard nodig, want de Goudse Manege en Ruiterclub Bloemendaal zetten alle zeilen bij om de paarden in conditie te houden.

Lees hier meer!

Suzanne Hornes van de Goudse Manege.
Volledig scherm
Suzanne Hornes van de Goudse Manege. © Pim Mul

Terug in de zorg

Martine Lafeber (35) uit Gouda werkte tot vier jaar geleden in het ziekenhuis, maar stopte en werd directeur van een transportbedrijf. Met de huidige coronacrisis heeft ze haar huidige baan tijdelijk vaarwel gezegd en springt ze bij op de intensive care in het Groene Hart Ziekenhuis. ,,Het voelt als mijn plicht tijdelijk terug te gaan naar de zorg.”

Lees hier haar verhaal.

Martine Lafeber is blij dat ze haar steentje kan bijdragen in het Groene Hart Ziekenhuis.
Volledig scherm
Martine Lafeber is blij dat ze haar steentje kan bijdragen in het Groene Hart Ziekenhuis. © Sandra Zeilstra

Bloemen voor ouderen in Gouda

Met een busje vol bloemboeketten trok rapper Ali B. door Gouda om ze uit te delen aan eenzame ouderen. ,,Ik ga door met deze strijd totdat eenzaamheid voorbij is. Het moet uit onze cultuur verdwijnen. Ooit zijn wij de ouderen en dan hopen we ook niet eenzaam te zijn.”

Lees hier het verhaal!

Rapper Ali B. bezocht Gouda en bracht bloemen bij eenzame ouderen. Mevrouw Co Matse (groene bloes) kreeg ook een bos.
Volledig scherm
Rapper Ali B. bezocht Gouda en bracht bloemen bij eenzame ouderen. Mevrouw Co Matse (groene bloes) kreeg ook een bos. © Sandra Zeilstra

Bloemen voor ouderen in Woerden

Oud-profvoetballer John de Wolf ging de deuren langs in Woerden om bloemen te geven aan eenzame ouderen, naar goed voorbeeld van Ali B. ,,Even wat leuks in deze lastige tijd”, zei De Wolf.

Lees hier het verhaal.

ANBO-ambassadeur John de Wolf boeketten uitdeelt aan thuiswonende ouderen.
Volledig scherm
ANBO-ambassadeur John de Wolf boeketten uitdeelt aan thuiswonende ouderen. © Rianne den Balvert

Bingo vanaf het balkon

Dertig ouderen in de Irisstraat in Woerden hebben meegedaan met bingo. Veilig op hun eigen balkon. Het ging om een initiatief van de welzijnsorganisatie Thuishuis.

,,De deelnemers zaten op hun eigen balkon, dus met voldoende afstand tot elkaar. Wie bingo had, moest met een sjaal, theedoek of iets dergelijks zwaaien. Echt heel leuk. Na Pasen kijken we of een vervolg mogelijk is.’’

Mevrouw Bres deed fanatiek mee!
Volledig scherm
Mevrouw Bres deed fanatiek mee! © Rianne den Balvert

600 liter soep

Restaurant LF uit Gouda heeft, met hulp van Jumbo, 648 liter soep gemaakt voor de voedselbank. Aan meer dan 300 Goudse gezinnen werden literemmertjes uitgedeeld.

Lees hier het verhaal!

Clown Toet

De Woubrugse Carla Buntsma (57) gaat als clown Toet verzorgingshuizen langs om (eenzame) ouderen op te vrolijken. Ze verdient er niks mee, maar vindt dat niet erg. ,,Ik genoot al van mijn werk, maar nu nog meer. Ik voel me een rijk mens dat ik dit mag doen.”

Daarbij krijgt ze hulp van een bedrijf voor een hoogwerker, zodat ze ook contact kan maken met ouderen die hoger wonen. De brandweer uit Woubrugge zorgt voor een geluidsinstallatie, zodat ze haar muziekact kan doen.

Lees hier het hele verhaal.

Clown Toet alias Carla Buntsma ‘zeemt de ramen’ bij Wijdezorg in het gebouw Kaleidoscoop in Nieuwkoop en legt zo toch contact met de bewoners.
Volledig scherm
Clown Toet alias Carla Buntsma ‘zeemt de ramen’ bij Wijdezorg in het gebouw Kaleidoscoop in Nieuwkoop en legt zo toch contact met de bewoners. © Josh Walet

‘Lieve Anneke, ik hou van jou’

Het spandoek van Wil van der Horst (74) uit Alphen op de parkeerplaats van verpleeghuis Oudshoorn ging viraal. Met de tekst ‘Lieve Anneke ik hou van jou’ steunt hij zijn dementerende partner, die in het verpleeghuis woont. 

Vanwege het coronavirus zijn bezoekers niet meer toegestaan in verpleeghuis Oudshoorn in Alphen. ,,Maar op deze manier wil ik laten zien dat ik nog steeds van haar houd’’, zegt een geëmotioneerde Wil.

Lees hier het hele verhaal.

Wil met zijn spandoek op de parkeerplaats van het verpleeghuis.
Volledig scherm
Wil met zijn spandoek op de parkeerplaats van het verpleeghuis. © Manouk van der Linde

Kaarten voor eenzame ouderen

De Reeuwijkse meiden Kiki (9), Femke (11) en Lois (14) maken kaartjes voor mensen die door het coronavirus eenzaam zijn. Op elke kaart staat de tekst: ‘Je bent niet alleen’.

Twee weken geleden zijn de eerste zestig kaarten rondgebracht. Een deel daarvan is terechtgekomen bij het Groene Hart Ziekenhuis, de overige kaarten naar verpleeghuizen in de buurt. Niet alleen Kiki, Femke en Lois zijn druk geweest met knutselen, ook de kinderen uit de buurt hebben al kaarten naar het gezin gebracht. 

Het drietal roept op om massaal kaarten te maken en dit de delen op sociale media met #jebentnietalleen.

Lees hier het hele verhaal.

Kiki, Lois en Femke.
Volledig scherm
Kiki, Lois en Femke. © Lara Leugs

Zanger Marco belt met 121 fans

Volkszanger Marco de Hollander plaatste een oproep: hij wilde bellen met zijn fans om ze een hart onder de riem te steken. Dat heeft de Ter Aarse volkszanger geweten! ,,Ik heb honderd en eenentwintig reacties gekregen’’, zegt De Hollander. ,,Ik ga ze allemaal bellen!’’

Bekijk hier de video van Marco die zijn fans opbelt.

Volkszanger Marco de Hollander belt met 121 fans.
Volledig scherm
Volkszanger Marco de Hollander belt met 121 fans. © Peter Franken

Applaus voor de zorg

Op 17 maart werd in heel Nederland volop geklapt voor het zorgpersoneel. Ook in het Groene Hart gingen de handen massaal op elkaar om al het hardwerkende ziekenhuispersoneel te steunen.

Bekijk hier filmpjes van de applausactie in Groene Hart.

Burgemeester Spies en raadsleden en burgers in Alphen klappen voor de zorg.
Volledig scherm
Burgemeester Spies en raadsleden en burgers in Alphen klappen voor de zorg. © 112hm

Boodschappenhulp

Linda de Jager (22) uit Gouda biedt boodschappenhulp aan. Via #coronahulp laat zij weten beschikbaar te zijn. ,,Ik heb het afgekeken van een vriendin uit Maastricht. Ik zag dat ze hulp aanbood en dacht: dat kan ik ook makkelijk doen voor een ander. Even naar de winkel of kinderen ophalen, het is een kleine moeite.”

Lees hier meer over boodschappenhulpjes in het Groene Hart.

Linda de Jager (22) biedt zich zelf aan als boodschappenhulp voor mensen die dat nodig hebben.
Volledig scherm
Linda de Jager (22) biedt zich zelf aan als boodschappenhulp voor mensen die dat nodig hebben. © Sandra Zeilstra

Hotel voor daklozen

Van de koude matrassen in de nachtopvang naar de zijdezachte lakens van hotelbedden. Vooralsnog 27 dak- en thuislozen die hutjemutje sliepen in het Kompas aan de IJssellaan zijn maandag tijdelijk in een viersterrenkamer getrokken van het Best Western Hotel in Gouda. Dat moet een uitbraak van het coronavirus in de opvang voorkomen.

De slaapplekken van de nachtopvang van het Leger des Heils voldeden niet aan aan de veiligheidsrichtlijnen van het RIVM om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Lees hier meer!

Best Western Hotel in Gouda.
Volledig scherm
Best Western Hotel in Gouda. © Pim Mul

Rozen voor ziekenhuis

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda heeft ruim tweeduizend potrozen cadeau gekregen van kwekerij Nolina uit Woubrugge. 

,,We hadden de roosjes anders moeten storten, want de verkoop is momenteel als gevolg van de coronacrisis minimaal. En dat doet zeer. Dan geven we ze liever weg aan mensen die ze bij wijze van steuntje in de rug op dit moment goed kunnen gebruiken’’, vertelt Nel Rolden.

‘Bedankt voor dit mooie geschenk’, twitterde het GHZ blij.

Tweeduizend potrozen voor Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, afkomstig van kwekerij Nolina uit Woubrugge.
Volledig scherm
Tweeduizend potrozen voor Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, afkomstig van kwekerij Nolina uit Woubrugge. © GHZ Gouda

Bellijn voor Woerdenaren

Woerdenaren die hun verhaal kwijt willen, kunnen sinds eind maart bellen met Het Oor. De bellijn is een initiatief van Woerdense predikanten en pastores. ,,Een plek waar je troost kunt vinden, ook al is het over de telefoon”, zegt dominee Joost Schelling.

De bellijn is op werkdagen van 12.00 tot 18.00 uur geopend: 0348-215030.

Lees hier meer over dit initiatief.

Martine van der Herberg (pionier van Het Baken), Paulien Vervoorn met witte sjaal (Cama Parousia) en Joost Schelling (gereformeerde kerk Woerden-Zegveld).
Volledig scherm
Martine van der Herberg (pionier van Het Baken), Paulien Vervoorn met witte sjaal (Cama Parousia) en Joost Schelling (gereformeerde kerk Woerden-Zegveld). © Rianne den Balvert

Paasontbijt voor de deur

Als alternatief voor het jaarlijkse, grote paasontbijt op de Markt in Gouda komt de organisatie met eten voor je deur of op je balkon. Zo hopen binnenstadondernemers en de kerken mensen toch met elkaar te verbinden.

In voorgaande jaren schoven duizenden Gouwenaars aan om op tweede paasdag gezamenlijk aan lange tafels een vorkje te prikken. ,,Met dit idee kunnen Gouwenaars met de hele buurt ontbijten en toch voldoende afstand houden. Kan het niet bij de voordeur, dan is er achter misschien plek om minstens 1,5 meter van elkaar te ontbijten. Wie in een flat woont, gaat op zijn balkon zitten’’, oppert Irene Klein Haneveld namens de organisatie.

Lees hier meer!

Dit beeld krijgen we dit jaar niet te zien helaas.
Volledig scherm
Dit beeld krijgen we dit jaar niet te zien helaas. © Pim Mul

Zonnebloemen voor ouders en leerlingen

Ouders met leerlingen op basisschool De Brug in Nieuwerbrug zijn verrast door de leerkrachten. Deze kwamen persoonlijk zonnebloemen brengen, om ze op te vrolijken. In tweetallen gingen alle leerkrachten de 85 huizen af. 

Lees hier meer!

Leerkrachten van basisschool De Brug gaan langs 85 woningen van ouders die hun kinderen thuis moeten houden om zonnebloemen uit te delen.
Volledig scherm
Leerkrachten van basisschool De Brug gaan langs 85 woningen van ouders die hun kinderen thuis moeten houden om zonnebloemen uit te delen. © Marnix Schmidt

Videobellen met ouderen

Het Alphense softwarebedrijf Gillz heeft een app ontwikkeld om mensen te kunnen laten videobellen met dementerende familieleden: StayClose. 

De app is speciaal ontwikkeld vanwege het coronavirus. Daardoor is het voor mensen niet mogelijk om persoonlijk contact te hebben met hun dementerende dierbare, terwijl zo iemand daar in deze crisis júist behoefte aan heeft, stelt Gillz, dat is gevestigd aan het Raoul Wallenbergplein.

Lees hier meer over de app!

Een mockup van de app StayClose
Volledig scherm
Een mockup van de app StayClose © Gillz

Soep voor iedereen!

Boskoper Sjoerd Hijzen wilde in deze tijden van crisis wat doen en besloot vorige week op de dagen dat hij vanwege de coronacrisis toch niet kan werken, zijn hobby op te pakken: hij is dol op soep koken. Dat heeft hij de afgelopen tijd al samen met de eigenaar van een restaurant in zijn dorp gedaan voor vele ouderen in Boskoop en voor personeel van het Groene Hart Ziekenhuis.

,,Ik heb huilende mensen aan de deur gezien die blij waren en bewoners die zich bij mij spontaan melden om mijn soep rond te brengen”, vertelt Sjoerd. Inmiddels is al voor honderden mensen soep gemaakt.

Lees hier meer over de actie van Sjoerd.

Alle soepingrediënten worden uitgeladen door Roy den Brouwer, Edwin Dufais, Alex Lourier, Richard Jongenotter en Sjoerd Hijzen.
Volledig scherm
Alle soepingrediënten worden uitgeladen door Roy den Brouwer, Edwin Dufais, Alex Lourier, Richard Jongenotter en Sjoerd Hijzen. © Merel Klijzing

Hutspot en bloemetje voor ouderen

Vijftig Woerdense ouderen hebben onverwacht een maaltje hutspot thuisbezorgd gekregen. Met een balletje gehakt en een kuiltje jus. Een initiatief van drie restaurants in het centrum van Woerden: Midas, El Rey en Bistro Lokaal. Ook kregen de ouderen een bloemetje.

,,We zijn vanwege het coronavirus al een tijdje dicht. We wilden wat doen voor Woerdenaren. En zo is dit idee geboren.’’

Lees hier meer over de actie.

Vijftig ouderen in Woerden kregen een hutspotje en een bloemetje.
Volledig scherm
Vijftig ouderen in Woerden kregen een hutspotje en een bloemetje. © Rianne den Balvert

Bloemen!

De SP in Alphen heeft een actie opgezet waarbij mensen voor 5 euro bloemen kopen voor mensen die zij nu niet kunnen zien. Raadslid Iris van de Kolk bezorgde onlangs drie bossen. ,,Zoals voor iemand die haar beste vriendin op afstand wil steunen. Je hoort mooie verhalen.”

Lees hier meer!

Iris van de Kok en Jan van Boven van de SP in Alphen hebben bloemen bezorgd bij de politie.
Volledig scherm
Iris van de Kok en Jan van Boven van de SP in Alphen hebben bloemen bezorgd bij de politie. © Merel Klijzing

Hart

Tweeënhalf uur zijn Woerdenspelers Ramon, Daniël, Ber, Mart en Cas bezig geweest om 160 shirts in hartvorm op het hoofdveld van SC Woerden te leggen. 

In het hart vormen trainingshoedjes de tekst ‘Stay Safe’ en terwijl een drone met camera van Hart van Nederland boven het veld vliegt, staan de voetballers met een vuurwerkfakkel in de hand. ,,Met het overlappen van de mouwen van de voetbalshirts, willen we uitbeelden: hand in hand. Samen gaan we deze coronacrisis bestrijden.”

Lees hier meer.

Honderdzestig voetbalshirts in de vorm van een hart met de tekst Stay Safe op het hoofdveld van SC Woerden.
Volledig scherm
Honderdzestig voetbalshirts in de vorm van een hart met de tekst Stay Safe op het hoofdveld van SC Woerden. © Marnix Schmidt

Muziek als troost

Muziek in tijden van crisis, bij wijze van troost. Schoonhovenaren kunnen bij Boudewijn Zwart, beiaardier van het carillon van het stadhuis van Schoonhoven, verzoeknummers aanvragen. Die speelt hij dan op zaterdag 18 april.

Lees hier meer.

Stadsbeiaardier Boudewijn de Zwart.
Volledig scherm
Stadsbeiaardier Boudewijn de Zwart. © AD

Pubquiz

Na twee rondes van de online pubquiz van de Harmelense broers Jeroen, Robin en Willem Brouwer hebben de deelnemers 110.000 euro bijeengebracht voor hun stamkroegen.

De broers hebben een bedrijf, De andere Pubquiz, dat de quiz gewoonlijk aanbiedt in onder andere de horeca. Dat is vanwege het coronavirus niet meer mogelijk. De opbrengst van de onlineversie vloeit naar de kas van hun bedrijf. De spelers steunen er hun stamkroeg of een andere horecagelegenheid mee die door de crisis nu inkomsten mist.

De pubquiz wordt nu vanuit huis gespeeld.
Volledig scherm
De pubquiz wordt nu vanuit huis gespeeld. © deanderequiz.nl

Zingen voor ouderen

Tja, óók de lessen van musicalgroep De Alphense Sterren liggen stil. Wat nu? De negenjarige Jo-Anne de Lange vond een oplossing én sloeg twee vliegen in één klap: met een mini-concert vanaf het gras vermaakte ze de bewoners van zorginstelling Gemiva aan de Ambonstraat in Alphen.

,,Een stuk of tien, vijftien bewoners kwamen kijken en ook veel mensen op straat namen een kijkje. Het was een amateuristisch geheel, maar het zorgde wel voor een gevoel van saamhorigheid. De bewoners daar kunnen geen kant op”, zegt de moeder van Jo-Anne.

Bekijk hier de video!

De 9-jarige Jo-Anne uit Alphen zingt voor bewoners van Gemiva aan de Ambonstraat in Alphen aan den Rijn.
Volledig scherm
De 9-jarige Jo-Anne uit Alphen zingt voor bewoners van Gemiva aan de Ambonstraat in Alphen aan den Rijn. © Josh Walet

10 dagen non-stop muziek draaien

Een dj-estafette van tien dagen, zonder ook maar één seconde te stoppen met live draaien. Met dat idee hoopt de Alphense dj en producer Amrish Raghosing het record van langste dj-marathon van Nederland te vestigen.

Net als vele andere diskjockeys kwam Raghosing, die een dj-school runt in Alphen, vanwege de coronacrisis grotendeels zonder werk te zitten. Hij zag dj’s hun frustraties uiten op sociale media, maar ergerde zich aan de negativiteit. ,,Ik dacht: ik wil iets vets doen.” 

Inmiddels zijn er al zo’n veertig aanmeldingen van platendraaiers, die kosteloos meedoen. Volgens Raghosing doen ook prominenten mee, zoals Darkraver en DJ Jean. ,,We willen de industrie verenigen in deze moeilijke tijd.”

De poging barst los op donderdag 9 april en moet via een livestream op videosite Twitch te zien zijn.

Lees hier meer over de dj-estafette!

Amrish Raghosing (rechts) wil samen met Anthony Donner (links) een dj-marathon optuigen.
Volledig scherm
Amrish Raghosing (rechts) wil samen met Anthony Donner (links) een dj-marathon optuigen. © Peter Franken

Goudse ondernemers steunen

Niet alleen restaurants hebben zich tegenwoordig op het bezorgen gestort, ook andere Goudse ondernemers leveren hun bier, sigaren, snoep of speelgoed aan huis. De website vanuitjehuis.nl biedt een overzicht van bijna zestig Goudse initiatieven om het hoofd boven water te houden.

Lees hier meer over het initiatief!

Initiatiefnemers Marco van der Horst (links) en Paul Verheul.
Volledig scherm
Initiatiefnemers Marco van der Horst (links) en Paul Verheul. © Pim Mul

Laptop of tablet voor arme gezinnen

Basisschoolkinderen uit gezinnen met een krappe beurs kunnen voorlopig via de gemeente een laptop of tablet vergoed krijgen. Zo kunnen leerlingen hun lessen alsnog thuis volgen tijdens de coronacrisis.

Wekenlang was het een uitdaging voor de Goudse Mandy Ram om haar dochter thuis les te geven. Sinds de scholen gesloten zijn, moet haar 6-jarige dochter Jolie haar lessen deels digitaal volgen, maar een laptop of tablet heeft ze niet. ,,Het enige apparaat in huis waarop ze haar lessen kon volgen, was mijn telefoon”, zegt Ram.

Precies op het moment dat Ram financiële hulp wilde vragen, kwam de gemeente Gouda met een regeling. Gezinnen met een krappe beurs kunnen nu ook voor hun kroost op de basisschool een laptop of tablet aanvragen.

Lees hier meer over de laptopactie!

Mandy Ram en haar dochtertje Jolie (6 jaar) krijgen een tablet van Gouda zodat Jolie mee kan doen met haar digitale schoollessen.
Volledig scherm
Mandy Ram en haar dochtertje Jolie (6 jaar) krijgen een tablet van Gouda zodat Jolie mee kan doen met haar digitale schoollessen. © Sandra Zeilstra

Brillen ophalen voor ziekenhuis

Normaal gesproken heeft de bekende Woerdenaar Dies Groot het druk. Nu is zijn fotozaak dicht en heeft hij tijd om een inzamelingsactie te beginnen. Voor zijn vrouw Monique. Die werkt als verpleegkundige op de intensive care van het St. Antonius Ziekenhuis waar een schreeuwend tekort aan beschermingsmiddelen is.

Dies Groot heeft daarom een noodoproep geplaatst op Facebook. Het leverde hem meteen zo’n 135 leuke reacties op. ‘Wie heeft er nog veiligheids- of vuurwerkbrillen over voor de afdeling van mijn vrouw?’ vroeg de fotograaf. Er werd onmiddellijk gehoor aan gegeven. Zoveel zelfs dat hij er voorlopig voldoende heeft. Groot kan bijna tweehonderd brillen sturen naar de afdeling van zijn Monique in het ziekenhuis.

Lees hier meer over inzamelingsactie van Dies!

Dies Groot fietst heel Woerden af om bij mensen beschermende brillen op te halen.
Volledig scherm
Dies Groot fietst heel Woerden af om bij mensen beschermende brillen op te halen. © Marnix Schmidt