Wereldwijd is er een grote vraag naar mondkapjes.
Volledig scherm
Wereldwijd is er een grote vraag naar mondkapjes. © ROBIN UTRECHT

Amersfoorter (61) tilde klanten voor een miljoen euro met mondkapjes die nooit geleverd werden

De FIOD heeft een 61-jarige man uit Amersfoort  en een 51-jarige man uit Oldenzaal aangehouden voor oplichting met mondkapjes. Twee kopers zijn voor bijna een miljoen euro bedonderd.

De twee mannen hebben zich - zo meent de FIOD - voorgedaan als leverancier van beschermingsmiddelen. Ze maakten daarbij misbruik van het dreigende tekort aan mondkapjes, die tegen een besmetting van corona kunnen helpen. De kopers bestelden 11 miljoen van deze gezichtsmaskers, maar die werden nooit geleverd.

Beslag op bankrekeningen

De FIOD doorzocht een bedrijfspand in Oldenzaal en een woning in Amersfoort. Hierbij is beslag gelegd op bankrekeningen, telefoons, digitale administratie en documenten.

De kopers waren op zoek naar mondkapjes voor een buitenlandse instelling. Welke, daarover doet de FIOD geen uitspraken. Ze betaalden vooraf: een aanbetaling van negen ton.  Dit bedrag werd overgemaakt op een rekeningnummer van een bedrijf van één van de verdachten. Het geld is in zeer korte tijd opgenomen en verdwenen. Mogelijk naar een andere bankrekeningen in binnen- en/of buitenland.

Onacceptabel

De aangehouden mannen worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Justitie neemt dit hoog op. „De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie”, aldus een woordvoerder van de FIOD.

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort