Foto ter illustratie: het aantal zieke en overleden patiënten in de provincie blijft toenemen.
Volledig scherm
Foto ter illustratie: het aantal zieke en overleden patiënten in de provincie blijft toenemen. © ANP

Bijna vijfhonderd coronapatiënten in provincie Utrecht. Vier mensen overleden

Het aantal mensen dat in de provincie Utrecht is besmet met het coronavirus nadert de vijfhonderd. Dat blijkt uit officiële cijfers van de GGD. Bijna 9 procent van het totale aantal besmettingen in Nederland (5560) betreft daarmee Utrechters. Vier mensen in de provincie zijn overleden door het virus.

Utrecht stad telt met afstand de meeste besmettingen in de provincie: 160. Gevolgd door Amersfoort (44), Houten (29) en De Bilt (27). In alle overige gemeenten zijn 20 of minder besmettingen officieel vastgesteld door het RIVM en de GGD regio Utrecht. Alleen Renswoude kent nog geen enkele besmetting, Rhenen slechts één.

Overleden

Inmiddels zijn in Nederland 276 mensen overleden aan de ziekte, waarvan vier in de provincie Utrecht. Nadat eerder al een patiënt kwam te overlijden in Amersfoort, zijn ook in Veenendaal, Stichtse Vecht en IJsselstein besmette mensen omgekomen.

Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal sprak met een nabestaande van zijn overleden plaatsgenoot en stelt: ,,Onderschat het niet, was ook de boodschap. Bij de kwetsbare doelgroep is het een sluipmoordenaar; het slaat toe en je verminderde afweersysteem reageert niet of te laat.”

Burgemeester Ap Reinder van Stichtse Vecht stelt na het overlijden van de inwoner: ,,Dit ingrijpende bericht geeft aan hoe het coronavirus iedereen, ook in onze gemeente, direct raakt en verlies en verdriet met zich meebrengt. We kunnen en moeten dit zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Dat lukt alleen goed als we dat met ons allen doen. Houd u daarom aan de maatregelen.”

Ziekenhuizen

In het UMC Utrecht liggen 33 coronapatiënten in totaal, waarvan 15 op de IC; in het Diakonessenhuis liggen 19 patiënten, van wie 6 op de IC. In het Meander Medisch Centrum liggen 19 patiënten in totaal, waarvan 12 op de IC en in het St. Antoniusziekenhuis liggen 42 patiënten, waarvan 14 op de IC.

Verreweg de meeste patiënten zijn tussen de 45 en 89 jaar oud, met een gelijke verdeling tussen het aantal mannen en vrouwen. De meeste overleden patiënten waren tussen de 80 en 84 jaar oud.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht