In de provincie Utrecht zijn al zeker 200 mensen besmet geraakt met het virus.
Volledig scherm
In de provincie Utrecht zijn al zeker 200 mensen besmet geraakt met het virus. © GettyImages

Dit moet je weten over het coronavirus in Utrecht en omgeving

UpdateIn de provincie Utrecht loopt het aantal coronabesmettingen iedere dag verder op. Dit is de stand van zaken.

Hoeveel besmettingen telt de provincie?

Het aantal vastgestelde positieve tests loopt inmiddels ruim een week op met met tientallen per dag, waardoor het aantal officiële besmettingen in de provincie nu (donderdag 2 april) staat op 1200 patiënten. In iedere plaats is inmiddels een besmetting vastgesteld.

Utrecht kent verreweg de meeste besmettingen in de provincie. Maar ook in De Bilt, Houten, Zeist, IJsselstein, Utrechtse Heuvelrug en Stichtse Vecht zijn tientallen besmettingen. Net als in Vijfheerenlanden en Nieuwegein en in Woerden, Amersfoort en Soest.

Hoe zijn deze mensen besmet geraakt?

Verreweg de meeste besmettingen zijn het gevolg van (ski)vakanties in Italië of contact met mensen die daar geweest zijn. In dit land waart het virus met name in het noorden rond.

Is er reden voor onrust?

Nee, mits voorzorgsmaatregelen worden genomen, voldoende (1,5 meter) afstand wordt gehouden en bijeenkomsten met meer dan 3 personen worden vermeden. Wel is het zaak om alert te zijn, handen goed te wassen en te hoesten in je elleboog. De overheid heeft een reeks maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Overtreding van de maatregelen is strafbaar. Om de maatregelen te kunnen handhaven, heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht een noodverordening ingesteld. Zo zijn bijeenkomsten en evenementen met meer dan honderd mensen afgelast. Daarnaast zijn alle scholen, eet- en drinkgelegenheden, coffeeshops, sport- en fitnessclubs, sauna’s en seksclubs gesloten. Afhalen bij coffeeshops en eetgelegenheden is wel toegestaan. Gemeentelijke toezichthouders handhaven de maatregelen. 

Zijn ook mensen besmet die in contact staan met veel personen?

Ja, ook inmiddels gesloten scholen en sportverenigingen zijn getroffen.

Verblijven er ook patiënten in het ziekenhuis?

De overgrote meerderheid van de besmette patiënten verblijft thuis in isolatie. Maar ook in Utrechtse ziekenhuizen worden meer dan honderd mensen verpleegd, waarvan tientallen op de intensive care.

Waar is de laatste stand van zaken over het coronavirus in Utrecht en omgeving te vinden?

Op de website van het RIVM en de GGD regio Utrecht worden de cijfers bijgehouden en is volop achtergrondinformatie te vinden. Ook de meeste gemeenten houden op hun website in een liveblog bij hoeveel inwoners besmet zijn.

Wanneer wordt meer bekend over het nieuwste aantal besmettingen?

De GGD regio Utrecht komt dagelijks met actuele cijfers over het aantal besmettingen. Het aantal coronabesmettingen in heel Nederland is opgelopen tot 13.614 op woensdag 1 april. 

Hoeveel mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus?

Er zijn 1173 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, de meesten tussen de 80 en de 84 en slechts twee jonger dan 50 jaar. Tenminste 30 inwoners van de provincie Utrecht zijn overleden, waaronder in Utrecht en bijvoorbeeld ook in: Amersfoort, Houten (2), IJsselstein (8), Stichtse Vecht, Utrecht, Veenendaal, Vijfheerenlanden (5), Lopik (2), Leusden (2), Wijk bij Duurstede en meerdere inwoners van Woerden en Oudewater. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht