Een huisarts aan het werk in zijn praktijk.
Volledig scherm
Een huisarts aan het werk in zijn praktijk. © ANP

Noodoproep huisartsen en ziekenhuizen in provincie Utrecht: blijf niet weg

Huisartsen in de regio Utrecht en Amersfoort waarschuwen dat mensen niet moeten blijven zitten met andere klachten, nu alle aandacht lijkt uit te gaan naar het coronavirus. De kans bestaat dat ze onnodige risico’s nemen.

Het is de laatste tijd een stuk rustiger bij huisartsen, medisch specialisten en ambulancediensten als het gaat om vragen van andere patiënten dan die met een (mogelijke) coronabesmetting. Mensen met klachten lijken nu terughoudend te zijn met het inschakelen van een dokter.

,,Niet doen”, waarschuwt Esther van Osselen namens de huisartsen in de regio Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein. Ze wijst erop dat mensen zelf de inschatting moeten maken of artsen te druk zijn of niet. ,,Bel de huisarts wanneer je dat normaal gesproken ook zou doen. Het is belangrijk dat we met elkaar proberen te voorkomen dat mensen met klachten blijven lopen, waardoor hun gezondheid mogelijk verslechtert en ze op een later moment intensievere zorg nodig hebben.”

Beeldbellen

Wel kan het zijn dat consulten er misschien anders uitzien dan iemand gewend is, namelijk vaker telefonisch of via beeldbellen. ,,Maar de artsen blijven bereikbaar om naar klachten te kijken en een inschatting te maken of verdere zorg nodig is.”

Ook ziekenhuizen zijn er óók voor alle andere patiënten dan die met corona. ,,Acute zorg, behandelingen en operaties die medisch gezien niet uit te stellen zijn, gaan gewoon door. Alle ziekenhuizen in de regio houden hier ruimte en personele capaciteit voor beschikbaar”, zegt Astrid Posthouwer, bestuurslid van Meander Medisch Centrum in Amersfoort. De ziekenhuizen roepen dan ook op om met acute klachten niet weg te blijven, maar de huisarts of 112 te bellen, zoals dat anders ook zou gebeuren.

Geïsoleerd

Angst om patiënten met corona tegen te komen bij een doktersbezoek is niet nodig, benadrukken huisartsen en ziekenhuizen. In de ziekenhuizen worden patiënten met corona geïsoleerd verpleegd. Ook de huisartsen hebben inmiddels speciale praktijken waar uitsluitend coronapatiënten worden gezien.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht