Het cruiseschip De Zaandam van rederij Holland America Line mocht pas na bemoeienis van president Trump een haven in Florida binnenvaren.
Volledig scherm
Het cruiseschip De Zaandam van rederij Holland America Line mocht pas na bemoeienis van president Trump een haven in Florida binnenvaren. © Videostill

Op cruiseschip overleden Albert (72) uit Nieuwegein toch niet in Amerika gecremeerd

Nieuwegeiner Albert Slagmolen (72) wordt niet zonder overleg met de familie in de Amerikaanse staat Florida gecremeerd, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Slagmolen overleed ruim een week geleden op cruiseschip De Zaandam, waarschijnlijk aan de gevolgen van het coronavirus. 

Slagmolen maakte met zijn jongste broer een rondreis door Zuid-Amerika. Op 7 maart vertrok het cruiseschip van de Holland America Line vanuit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires met 1800 passagiers aan boord. Onderweg werden tientallen vakantiegangers ziek, vermoedelijk vanwege het coronavirus. 

Onderweg overleden vier passagiers, onder wie Slagmolen. Het schip werd door verschillende landen geweigerd uit angst voor het virus, maar mocht uiteindelijk toch aanmeren in Florida. 

Slagmolens lichaam ligt sinds zijn overlijden in een gekoelde kist. Kort nadat zijn familie alle benodigde papieren voor zijn terugkeer in orde had gemaakt, kregen zij afgelopen vrijdag een telefoontje dat Slagmolen in Florida zou worden gecremeerd. 

Besmettelijke ziekte

Dat zou komen omdat de Nieuwegeiner vermoedelijk is overleden aan de gevolgen van het besmettelijke coronavirus, en daarom niet meer zou mogen worden vervoerd, vertelde zijn familie dit weekend ten einde raad eenmalig tegen Hart van Nederland. Volgens Slagmolens vrouw Wieneke dachten de Amerikanen: ,,Hij komt het land niet uit, we cremeren hem wel hier en dan krijgt u een pakketje met as thuis. Dit is gewoon niet te bevatten, zo onmenselijk.” De familie laat aan deze krant weten niet verder op de zaak in te willen gaan en behoefte te hebben aan rust.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de vermoedelijke oorzaak van Slagmolens overlijden voor Nederland nooit een belemmering geweest om zijn lichaam terug te halen. ,,Wij zijn op de hoogte van deze tragische gebeurtenis en hebben vandaag begrepen dat er op dit moment niet langer sprake is van een crematie in Amerika”, aldus woordvoerder Willemien Veldman. 

Quote

Wij zijn op de hoogte van deze tragische gebeurte­nis en hebben vandaag begrepen dat er op dit moment niet langer sprake is van een crematie in Amerika

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Begrafenisondernemer

Quote

We hopen voor de familie dat hun dierbare snel terug in Nederland is

Ministerie van Buitenlandse Zaken

,,De repatriëring van het lichaam ligt op dit moment bij de begrafenisondernemer. Wij hebben contact met de familie en houden de situatie in de gaten. We hopen voor de familie dat hun dierbare snel terug in Nederland is.”

Volgens het Amerikaanse bedrijf Holland America Line, eigenaar van cruiseschip De Zaandam, werkt de rederij met verschillende autoriteiten en de familie samen om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. ,,De beslissing over het lichaam is niet door Holland America Line gemaakt. Wij hebben geen bevoegdheid in deze kwestie, maar we doen er alles aan om de familie te helpen.”

Wanneer en hoe het lichaam van Slagmolen terug naar Nederland komt, is nog niet bekend. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht