Het Amerongse zorgcentrum Elim.
Volledig scherm
Het Amerongse zorgcentrum Elim. © AD

Uitbraak van corona in Amerongs zorgcentrum Elim: 4 bewoners besmet

Vier bewoners van het zorgcentrum Elim in Amerongen zijn besmet met het coronavirus. Bij ten minste tien andere mensen bestaat het vermoeden dat ze ook zijn besmet. Onder personeelsleden bestaat tevens een vermoeden van een besmetting. 

De besmetting bij Elim is de eerste grote uitbraak bij Zorggroep Charim. Bij enkele andere locaties zijn ook een paar coronabesmettingen vastgesteld. 

Charim heeft vijftien zorgcentra in Veenendaal, Amerongen, Rhenen, Woudenberg, Renswoude en Zeist. Bij Elim wonen in totaal 89 mensen. Op de afdeling kleinschalig worden 38 mensen met onder andere dementie en alzheimer verpleegd. De andere bewoners wonen in appartementen op de begane grond. Voor zover Charim-woordvoerder Rufo Petri weet, zijn er nog geen patiënten naar het ziekenhuis gebracht.

Schrikken

Quote

We hebben mensen met onder andere dementie en die begrijpen het niet meer. Die zien opeens mensen met schorten voor en mondmas­kers op en schrikken daarvan

Rufo Petri

Het is niet eenvoudig om in een kleinschalig wonen-setting het risico op besmetting in te dammen, aldus Petri. Zeker in deze groep met kwetsbare ouderen. ,,De vrees is dat meer mensen uit deze groep besmet raken. Het is heel lastig om in deze setting anderhalve meter afstand te bewaren. Want dit zijn mensen die zorg nodig hebben en dat zelf niet kunnen. We hebben mensen met onder andere dementie en die begrijpen het niet meer. Die zien opeens mensen met schorten voor en mondmaskers op en schrikken daarvan.”

Zorgcentrum Elim.
Volledig scherm
Zorgcentrum Elim. © AD

,,Iedereen heeft op de kleinschalig wonen-afdeling een eigen kamer met een gemeenschappelijke woonkamer’’, licht Petri toe. ,,Op het moment dat één persoon besmet is, wordt de gehele afdeling in isolatie gebracht. De bewoners worden ook direct met beschermende middelen verzorgd. Het heeft dan ook geen zin om iedereen te testen, want de afdeling wordt als geheel benaderd als een plek waar cliënten met corona verblijven. Dat is het protocol.”

Zorgvuldig

Petri erkent dat vier zekere en tien mogelijke besmettingen bij Elim veel is — en dat naast de zieke personeelsleden. ,,Bij Elim is dat laatste aantal hoog, maar bij andere locaties zitten ook zorgmedewerkers ziek thuis. We hebben 1700 medewerkers en 1300 vrijwilligers. Dat is veel. Hier en daar hebben we ook locaties met een vermoeden van besmetting bij bewoners. Als dat vermoeden er is, kijken we er zorgvuldig naar. Dan werken we ook direct met beschermende kleding.”

Het is niet meer vast te stellen hoe het coronavirus het zorgcentrum aan de rand van Amerongen is binnengekomen. ,,Dat is niet meer te achterhalen en wordt ook niet meer uitgezocht”, zegt Petri. ,,In het begin van de crisis gebeurde dat nog wel.”

Op slot

Quote

We hebben stringente maatrege­len genomen om besmettin­gen te voorkomen, maar net als in het normale leven worden ook mensen besmet

Rufo Petri

Petri: ,,Al onze locaties zitten op slot, maar er is altijd wel enig verkeer op een locatie. Je hebt alleen al medewerkers die in- en uitlopen. We hebben stringente maatregelen genomen om besmettingen te voorkomen, maar net als in het normale leven worden ook mensen besmet. Dat is hier ook gebeurd. De personeelsleden die op deze cohorten verblijven, de afdelingen met de besmette bewoners, werken alleen op deze afdelingen. Ze komen niet meer op andere afdelingen. Dat is volledig gescheiden.”

Charim hoopt wel dat het personeel snel getest kan worden. Medewerkers willen dat graag. ,,Er wordt nog niet getest. Er zitten tien medewerkers van Elim ziek thuis. Een aantal met een vermoeden van corona, een aantal mogelijk met griep. De overheid heeft wel laten weten dat zorgpersoneel wordt getest, maar daarover bestaat nog veel onduidelijkheid over: wanneer wordt er getest, wie gaat dat doen en hoe wordt dat geregeld. Dat weten we niet.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht