Volledig scherm

Vlag en boekentas al uit het raam? Vergeet het maar, Utrechtse schoolexamens gaan gewoon door

Utrechtse leerlingen die de vlag uitsteken omdat ze denken dat ze geslaagd zijn, hebben het mis. Het laatste schoolexamen in april gaat in de meeste gevallen nog gewoon door.

Dat laat scholengroep Nuovo weten, een koepel waar veertien middelbare scholen in de regio Utrecht bij zijn aangesloten. Nu minister Slob heeft besloten dat vanwege het coronavirus het Centraal Eindexamen dit jaar niet doorgaat, moeten de scholen in allerijl een plan B bedenken. ,,Wij gaan ervan uit dat het gemiddelde cijfer van de schoolexamens ook het eindcijfer gaat worden”, zegt een woordvoerder van het schoolbestuur. ,,Alleen moet op de meeste scholen het laatste schoolexamen nog gemaakt worden. We streven ernaar dat dat examen ook gewoon nog wordt afgenomen.”

Dat laatste examen stond gepland voor de eerste weken van april. ,,Het is nu natuurlijk improviseren hoe we dat gaan regelen”, zegt de woordvoerder. ,,In sommige gevallen zullen we leerlingen tóch vragen om naar school te komen. Zeker bij een praktijkexamen is dat vaak noodzakelijk. Uiteraard nemen we daarbij de geldende voorschriften qua gezondheid zoveel mogelijk in acht.”

Mondeling

Maar Nuovo hoopt dat de meeste leerlingen de examens online kunnen maken. ,,In sommige gevallen, zoals bij een mondeling examen, kan dat natuurlijk relatief eenvoudig via een videoverbinding. In andere gevallen zullen we een alternatief moeten verzinnen.” De directeuren van de scholen komen deze week bij elkaar om een gezamenlijk plan van aanpak te maken. Ook moeten ze nog nadenken hoe om te gaan met herkansingen.

En de leerlingen zelf, wat vinden die er van? ,,Dat beeld is heel wisselend”, zegt de woordvoerder. ,,Bij sommigen gaat de vlag al uit, anderen balen omdat ze het gevoel hebben jarenlang voor niets te hebben geleerd.” Wat in elk geval zeker lijkt: de meeste middelbare scholieren die in hun laatste jaar zitten, hebben al vanaf eind april vakantie.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht