Bijzondere uitvaarten tijdens de coronacrisis, hier per bakfiets in het Brabantse Berlicum.
Volledig scherm
Bijzondere uitvaarten tijdens de coronacrisis, hier per bakfiets in het Brabantse Berlicum. © Koen Verheijden

Wel stoppen, maar niet uitstappen bij drive-in condoleance in Vianen

Om toch een afscheid voor een ruime kring nabestaanden mogelijk te maken heeft uitvaartondernemer Martin Hendericks uit Vianen de drive-in condoleance bedacht. De formule komt tegemoet aan de eisen die vanwege het coronavirus gesteld zijn aan dergelijke plechtigheden.

Hendericks plaatst de kist van de overledene onder een speciale luifel voor zijn uitvaartcentrum waar vervolgens alle belangstellenden langs kunnen rijden om een laatste groet te brengen. Ze mogen daarbij wel even stoppen, maar niet uitstappen. Met een hand op het hart kan medeleven aan de naaste familie worden getoond.

Intieme kring

Uitvaartondernemer Martin Hendericks wil met zijn initiatief tegemoet komen aan de onmogelijkheid voor mensen die niet tot de intieme kring van de overleden behoorden, toch  afscheid te nemen. 

,,Met het coronavirus heersend in de wereld zijn in Nederland tal van activiteiten ingeperkt om besmetting in te dammen die ook de uitvaart raken’’, stelt Hendericks. ,,Het op een ‘normale’ manier afscheid nemen van een overledene met veel bezoekers is al een aantal weken niet meer mogelijk. Afscheid nemen van een geliefde die overleden is aan het coronavirus is, emotioneel, nog eens vele malen complexer. Omgaan met uitvaartwerkzaamheden binnen deze omstandigheden vraagt extra aandacht en vindingrijkheid”.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht