Sjinkie Knegt.
Volledig scherm
Sjinkie Knegt. © ANP

Coronavirus zet streep door WK shorttrack: ‘Klap in het gezicht’

De wereldkampioenschappen shorttrack in Seoul gaan niet door. De internationale schaatsbond, de ISU, laat in een verklaring weten een streep door de wereldkampioenschappen te zetten vanwege het coronavirus.

,,Natuurlijk hopen we dat de situatie zo snel mogelijk weer normaal is, maar tot die tijd volgt de ISU de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet. Met het oog op het WK in Seoul hebben we de situatie aldaar nauwlettend in de gaten gehouden. We zijn dan ook geïnformeerd door de Koreaanse schaatsbond dat de autoriteiten van de stad Seoul de Mokdong Ice Rink sluiten en alle geplande wedstrijden hebben gecanceld.”

,,Daarom is het voor ons niet mogelijk om het WK Shorttrack te houden op de geplande data. Desalniettemin wordt er nagedacht over andere data voor de wereldkampioenschappen. Het spijt ons deze beslissing te moeten nemen, maar we geloven dat de sporters en fans deze beslissing zullen begrijpen", zo valt er te lezen in de verklaring.

Sjinkie Knegt

,,Wij zagen dit al aankomen’’, reageerde Sjinkie Knegt op het nieuws uit Azië. ,,De ijsbaan in Seoul was al in paar dagen dicht, hadden wij gehoord. Het is daarom onverantwoordelijk om met groepen atleten vanuit heel de wereld bij elkaar te komen op een plek die gevaarlijk is vanwege dit virus", aldus Knegt, die zich had verheugd op het WK na een turbulente periode vol blessureleed. Hij kreeg anderhalve week geleden zijn plekje in de Oranje-relayploeg terug die favoriet was voor de wereldtitel in Seoul.

Het Nederlandse shorttrackteam zou komende zondag vertrekken naar Japan voor een trainingskamp ter voorbereiding op het WK in Seoul. Maar uit voorzorg was die reis al geschrapt. ,,Want kun je je voorstellen’’, zei Knegt, ,,dat je daarna Japan niet meer uit mag vanwege de uitbraak van dit virus?’’

Sjinkie Knegt.
Volledig scherm
Sjinkie Knegt. © EPA

Jeroen Otter

,,Dit is natuurlijk enorm balen”, zei bondscoach Jeroen Otter. ,,Drie toernooien stonden met vette letters in onze agenda. De worldcup in Dordrecht, het Europees kampioenschap en natuurlijk het WK. Seoul is een prachtige plek om te rijden en we waren er hard voor aan het trainen. Dit is enorm balen, een klap in het gezicht van de atleten. Maar uiteraard hebben we alle begrip voor deze beslissing. Eerlijk gezegd komt het ook niet helemaal als een verrassing.”

De wereldkampioenschappen shorttrack zouden plaatsvinden van 13 tot en met 15 maart in Zuid-Korea. Eerder al werd ook het WK tafeltennis in Zuid-Korea uitgesteld. Knegt kan zich niet voorstellen dat de wereldkampioenschappen elders gehouden zullen worden. ,,Je hebt maar een paar banen in de wereld waar je op korte termijn een WK kan organiseren. Montreal bijvoorbeeld. Maar daar is dat weekend het WK kunstrijden. Trouwens, ik denk dat het nu voor de ISU te duur wordt om het nog ergens anders te organiseren.’’

Jeroen Otter en Sjinkie Knegt.
Volledig scherm
Jeroen Otter en Sjinkie Knegt. © ANP